ro
ru en
30 noiembrie 2022
Alina Duculescu. Design-ul sustenabil este soluția

Un interviu cu Alina Duculescu, fondatoare Gavia Concept – studio de design interior. Partenerul interviului - Art Granit România

#INTERVIU

Bună Alina, îți mulțumesc că ai acceptat invitația la interviu și felicitări pentru activitatea impresionantă de până acum.

Ce anume te-a atras la design-ul de interior și care este povestea studio-ului tău?

Bună, și mulțumesc și eu pentru invitație. Background-ul meu este în știința și ingineria materialelor, sunt inginer la bază cu specializare în biomateriale. După facultate, m-am simțit mai atrasă de industriile creative și alături de prietena și ulterior și asociata mea, Ana-Maria, ne-am deschis propriul studio de design interior, Gavia Concept. Sunt 10 ani de atunci, noi două am rămas în aceeași formulă și am extins echipa treptat.

Cum se îmbină specializarea în biomateriale cu design-ul de interior?

Stilul de design pe care mi l-am definit își are rădăcinile în știința materialelor pentru că mă ajută foarte mult în alegerea biomaterialelor, materialelor sănătoase, fără compuși organici volatili, fiind în același timp sustenabile și accesibile. Petrecem foarte mult timp în spații interioare, iar modul în care sunt amenajate, cât și materialele folosite ne influențează enorm, chiar dacă nu ne dăm seama. Pe de-o parte, se resimte impactul psihologic al unui spațiu și aici mă refer la psihologia culorilor, a materialelor și a luminii (ce tonus ai într-un spațiu cu foarte multă lumină naturală versus un spațiu întunecat, în care folosești mereu lumină artificială). De asemenea, și materialele folosite ne pot da stări de oboseală, de anxietate sau să ne declanșeze diferite alergii. Acesta este și motivul pentru care după pandemie, cerințele clienților au fost de spații cat mai luminoase și aerisite.

Pentru că ai menționat de pandemie, am observat că pentru domeniul de design interior pandemia a fost un moment de cotitură, la fel ca și în alte domenii. Ce schimbări ai observat la cerințele sau care sunt noile nevoi ale clienților?

Pot spune că principalele „noi nevoi” ale clienților au fost de a aduce natura în interior, de a prefera spații care oferă cât mai multă lumină naturală, de a folosi materiale naturale (lemn, piatră), fibre naturale, foarte multe plante în interior, nevoi cu care eu rezonez foarte mult și prin prisma materialelor la care apelez la implementarea proiectelor. Observ o atenție tot mai mare la materiale, la calitatea și sustenabilitatea lor și asta nu poate decât să mă bucure pentru că îmi dau seama că beneficiarii noștri sunt tot mai educați și știu ce vor.

În ce stil de design interior simți că te încadrezi?

Pot spune că nu mă încadrez într-un stil de design per se, ci mai degrabă îmbin mai multe elemente care să formeze un tot unitar frumos, îmbietor, cu un design sănătos, curat și aerisit, dar în același timp creativ și eclectic pentru că îmi place să folosesc culoarea și să combin elemente din mai multe stiluri. Consider că reprezintă și un avantaj pentru că astfel amenajările realizate nu se demodează.

Pentru noi este important să ne pliem pe stilul clientului, iar amprenta noastră să fie pata de culoare, elementul wow care surprinde și încântă de fiecare dată.

Dacă stilul clientului este cel care primează în amenajările realizate, în ce măsură adoptați trend-urile din design interior?

Din punctul meu de vedere, trend-urile sunt mai puțin importante, tocmai din cauza caracterului efemer, iar noi ne dorim ca spațiile amenajate să fie cât mai durabile, beneficiarii noștri să se poată bucura mulți ani de locuințele lor.

Dacă, în schimb, un client ne solicită în mod expres că dorește integrarea unui anumit element, cu siguranță găsim soluții astfel încât să îl adăugăm și să completeze natural conceptul propus.

De fiecare dată, înainte de a gândi un concept de design, discutăm cu beneficiarii, să le aflăm stilul, preferințele, nevoile, obiectivele pe termen mediu pentru a gândi un spațiu care să fie exact pentru ei. Nu obișnuiesc să împing un stil anume, dacă nu i se potrivește clientului și doar mi s-ar părea mie potrivit pentru spațiul respectiv. Din punctul meu de vedere, designer-ul de interior trebuie să respecte brief-ul, să gândească spațiul pentru a răspunde tuturor nevoilor clientului, să se simtă bine în noua locuință și să fie fericit.

Și ce anume solicită clienții cel mai des?

Majoritatea clienților noștri vor confort și culoare, un spațiu vesel, care să le ofere imediat sentimentul de acasă. Ce mi se pare chiar flatant, este că atunci când le cer clienților referințe cu ce și-ar dori, mulți dintre ei trimit chiar imagini din proiectele mele.

Dacă am face o retrospectivă a portofoliul tău din ultimii 10 ani și am vrea să alegem unul care te reprezintă cel mai bine, pe care l-ai alege?

Un proiect care a fost foarte aproape de sufletul meu și de care sunt în continuare foarte mândră este o clădire de birouri din centrul istoric al Bucureștiului. Este o clădire de 4 etaje, care a avut destul de multe provocări, iar conceptul propus este cel mai reprezentativ pentru stilul meu de design interior. Pot spune că proiectul acesta reprezintă amprenta mea.

Design, am și foarte multe proiecte rezidențiale preferate, dar pe primul loc rămâne clădire de birouri.

Dacă ar trebui să alegi între un proiect rezidențial și unul comercial, ce ai alege și de ce?

Înclin spre proiectul rezidențial pentru că acolo se creează o conexiune emoțională puternică. Pe mine mă încarcă bucuria clienților, am o anumită satisfacție să văd că spațiul amenajat de mine acomodează o întreagă familie și aceștia se simt bine acolo, îmi place să le fac viața mai frumoasă oamenilor. Design, asta vine la pachet și cu provocări, pentru că fiecare om este unic și trebuie să găsesc metode prin care să reușesc să mă conectez cu fiecare client în parte, pentru a-i înțelege nevoile, pasiunile și cerințele. Acesta este și motivul pentru care noi trimitem la început chestionare foarte detaliate, pentru a cunoaște cât mai bine profilul clientului.

Sunt și situații în care clienții nu știu exact ce vor și atunci intervine rolul meu de a descoperi nevoia reală care nu este încă conștientizată. Ca să îți dau un exemplu, sunt oameni care nu îmi spun că sunt alergici, iar acest detaliu este foarte important pentru că în funcție de alergiile pe care le au, găsim soluții astfel încât să folosim doar materiale și textile naturale, hipoalergenice, suprafețe la care nu aderă praful și sunt ușor de curățat.

Care crezi că este primul gând al beneficiarilor când trec pragul spațiului proaspăt amenajat?

Mă gândesc că simt un sentiment de bucurie, de veselie pentru că au un spațiu primitor și confortabil, în care chiar se simt bine.

Ce te inspiră?

Mă inspiră foarte mult oamenii și călătoriile, în special culturile diferite. Îmi place să admir arhitectura clădirilor, să înțeleg cum au fost îmbinate anumite elemente și de ce. Dar cel mai mult mă inspiră natura cu toate mecanismele ei perfect gândite și diversitatea de floră și faună, de peisaje și forme de relief, care depășește cu mult capacitatea noastră de înțelegere. Și nu în ultimul rând, mâncarea. Este și aceasta o artă a gustului.

Am o curiozitate personală, printre clienții avuți se află și clienți din Republica Moldova?

Din păcate, nu am avut încă ocazia să lucrez pentru clienți din Republica Moldova, deși îți pot mărturisi că mi-ar plăcea pentru că am prieteni de acolo, sunt oameni calzi și creativi.

Nu înainte de a încheia, am și o întrebare adresată de partenerul interviului, Art Granit. Ai menționat mai devreme că prefer materialele naturale și sustenabile. Ce impact au asupra proiectelor realizate de tine?

Pentru mine, un design sustenabil reprezintă piatra de temelie a design-ului de interior pe care îl realizez. Toate conceptele de design gândite de mine au la bază un design sănătos și accesibil. Nu fac exces de materiale scumpe dacă nu este imperios necesar, aleg să le folosesc strategic, acolo unde susțin și cresc considerabil calitatea spațiului. Materialele naturale reprezintă mereu prima opțiune, datorită multiplelor beneficii pe care le oferă, de la caracterul estetic, la funcțional și durabilitate.

Am ajuns la ultima întrebare, legată de perspectivele tale de viitor. Care sunt planurile tale pentru perioada următoare?

Suntem în continuă creștere și asta mă bucură foarte mult. Ne aflăm în plin proces de dezvoltare internațională și ne dorim cât mai multe proiecte în afara granițelor, cât și colegi noi cât mai creativi și pasionați de design interior.

Art Granit România

Număr de telefon +40 318 283 400

artgranit.ro

www.facebook.com/artgranitromania

www.instagram.com/artgranit.ro

Adresă: București​, sector 2, Șoseaua Fabrica de Glucoză, Nr.6-8, Tronson G10, parter, Ansamblul Belvedere II

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone