ro
ru en
Serghei Mîrza. La LH47 ARCH avem un spectru larg de activități, însă suntem singurii care proiectăm case subterane

 

Interviul cu Serghei Mîrza, arhitect și proprietarul biroului de arhitectură LH47 ARCH.

#INTERVIUL

Serghei, bună ziua. Am revizuit ultimele noastre interviuri cu tine - toate au fost "situaționale". Am vorbit despre inteligența artificială, despre deschiderea orașului KOZY, despre proiectul creativ al centrului cultural din Nimoreni. Dar nu am vorbit de mult timp despre LH47 ARCH. Propun astăzi să facem un interviu general, despre agenție. Apropo, care este anul oficial al înființării sale?

Agenția a fost înființată în anul 2021.

Sunt curios, de unde vine numele LH47? Presupun că are un înțeles ascuns.

Explicația este, de fapt, foarte simplă. LH47 reflectă atât filosofia companiei noastre, cât și originile sale. LH este o abreviere a cuvântului englez "lighthouse" - farul. Abordarea noastră de lucru este să fim farul în marea de decizii și alternative, să iluminăm drumul dezvoltării. În ceea ce privește "47", acesta este paralelul geografic pe care se află Chișinăul și, rotunjit puțin, Cimișlia, locul unde m-am născut. Așadar, indiferent în ce țară a lumii am opera, dorim să păstrăm memoria rădăcinilor noastre.

Ce echipă și structură organizațională aveți în prezent la LH47?

Ne-am extins la peste 40 de membri - arhitecți, designeri, ingineri constructori, manageri. Am structurat compania conceptual în trei direcții majore, fiecare condusă de o echipă de profesioniști. Prima dintre acestea, în onoarea parcursului meu ca arhitect, constă în showroom-uri și obiecte industriale. Cu acest domeniu am început să mă ocup încă din timpul studiilor universitare, continuând apoi într-un birou de proiecte.

A doua direcție se concentrează pe complexe rezidențiale, iar a treia pe case private și vile. De fapt, nu am fost foarte precis atunci când am menționat că există trei direcții. Există și un al patrulea domeniu, pe care îl coordonez împreună cu un partener, și anume designul.

Dacă să discutăm despre design, ar fi acesta o specializare în sine?

Am debutat cu designul de case private și apartamente, dar în ultima vreme, probabil datorită recomandărilor, majoritatea lucrărilor noastre implică cafenele, pizzerii și alte spații publice, nu doar unități de alimentație publică.

Ai menționat diverse domenii de activitate ale LH47. Care te atrage mai multe pe tine personal, ca arhitect? Sau te-ai orientat mai mult spre management și dezvoltarea agenției?

În calitate de arhitect, particip direct la elaborarea proiectelor pentru obiecte complexe, cum ar fi, de exemplu, hotelurile sau tabăra de copii din Slănic-Moldova, la care lucrăm în prezent. În plus, dacă vorbim despre Serghei Mîrza ca arhitect, de anul trecut am început să cercetez soluții arhitecturale specifice - precum casele subterane, dar și saune și spa-uri.

Colaborarea cu Dmitri Volosin te-a determinat să alegi această direcție?

Da. Am început să proiectăm pentru el o casă subterană, într-un deal. Pe măsură ce lucrările avansau, proiectul s-a transformat în cel al unei băi japoneze, ce urmează să fie amplasată în același deal. Acest proiect a declanșat o serie de călătorii profesionale pentru studiul culturii balneare din diverse țări. În plus, am început să analizez în profunzime experiența construcției de locuințe subterane. Este o nișă foarte specifică, aproape o castă închisă de profesioniști și îmi doresc să pătrund în ea pas cu pas.

La ce stadiu se află primul proiect de construcție subterană?

Lucrările de finisare sunt deja în curs. Pentru construcția casei, am profitat de diferența de nivel a terenului, astfel încât, atunci când te apropii de casă din direcția drumului, vezi doar un deal, dar pe partea opusă te întâmpină un perete de sticlă cu o înălțime de peste trei metri. Astfel de construcții atrag inevitabil atenția, parcă aducând la viață poveștile de basm despre hobbiți și vrăjitori pe care le ascultam cu fascinație în copilărie.

Cât de justificată este această specializare îngustă?

Avantajul este tocmai în specializare. Momentan, avem negocieri în desfășurare pentru proiectarea a trei complexe de băi. Clienții s-au săturat de soluții banale. Ei sunt deja pregătiți să plătească pentru filosofia culturii de saună. Nu mă voi aprofunda prea mult în detalii în cadrul acestui interviu, dar doar distribuția și circulația aburului în incăpere constituie un "capitol" aparte, iar astfel de capitole sunt mai multe decât unul, cinci sau zece.

Când am vizitat complexul de băi din Soci, am văzut oameni ieșind din baie cu lacrimi în ochi. Îi înțeleg, ne renaștem, fără exagerare, în câteva ore într-o baie. Și pentru astfel de soluții, clientul este gata să te caute chiar și în altă țară. La fel se poate spune și despre casele subterane. În prezent, avem în discuție pentru un astfel de proiect în România. Dar există foarte multe întrebări aici. Clientul vrea să se asigure în prealabil că casa nu va avea scurgeri, că toate problemele legate de climatizare și încălzire vor fi rezolvate pe termen lung. Așadar, băile și casele subterane constituie o lume distinctă în arhitectură.

Ai menționat România. LH47 a început să lucreze și pe piața din România?

Am avut întotdeauna comenzi în România, dar din ianuarie anul acesta am deschis un birou în România, am avut multe negocieri și acum ne-am apucat de proiectarea mai multor proiecte.

Vă concentrați pe o anumită regiune a României?

Nu. Avem comenzi de la Slănic-Moldova până la Timișoara. Piața românească ne intrigă, dar nu avem în plan să ne limităm doar la ea. Proiectele internaționale în cadrul LH47 sunt privite ca o direcție separată de dezvoltare și lucrăm la extinderea geografiei proiectelor noastre.

Dacă ne întoarcem la Moldova, care este portofoliul pe care l-ați acumulat în ultimii ani?

Moldova este o țară viticolă, așa că nu este surprinzător că unele dintre proiectele noastre sunt legate tocmai de acest sector, până la proiectarea completă a unei fabrici de vin. Am lucrat pentru Cricova și Chateau Varteli. La Vinaria din Vale am dezvoltat conceptul pentru grupul de intrare, magazinul de la intrare și prima impresie care întâmpină oaspeții. Am realizat un concept pentru Salcuta. Continuăm să lucrăm cu Chateau Cristi. După biroul companiei, ne-am ocupat de proiectarea zonei de relaxare - cabane pentru oaspeți și piscină.

Dar nu cred că portofoliul dvs. este concentrat doar pe viticultură?

Desigur că nu. În prezent, lucrăm la un proiect de complex rezidențial de 40 000 metri pătrați. În stadiul de concept, avem un proiect și mai mare, de 320 000 metri pătrați. Recent am câștigat un concurs, propunând un plan alternativ original - și acesta este un proiect de încă 120 000 metri pătrați. Dar și în sectorul construcțiilor private, activitatea noastră este intensă. Evident, aici este rar posibil să vezi proiectele public. Dar în cazul nostru, veți putea face cunoștință cu lucrările noastre în zona centrală a Satului German și în La Sarkis Village, unde ne-am implicat în etapa finală a proiectului.

Discutând despre portofoliul LH47, nu putem omite orașul caprelor, KOZY. Nu doar că ai supervizat proiectarea spațiului "orașul caprelor", dar ai devenit și partener al proiectului, nu-i așa?

Mă bucură faptul că în doar un an acest loc a devenit emblematic. În sezonul de lucru al KOZY, e suficient să deschizi Instagram pentru a afla știrile noastre din postările a sute de oameni. Nu mai vorbesc despre concertele care au avut loc acolo și au adunat mii de fani ai muzicii și ai "orașului caprelor".

Într-un interviu cu Olga Kopilova, partenera ta la KOZY, am auzit că discutați despre deschiderea de proiecte similare și în Europa?

Ca birou de arhitectură, am discutat despre acest lucru cu clienți din cel puțin 10 țări. Nu mai există un astfel de proiect unic altundeva.

Dacă ai vrea să evidențiezi trăsăturile distinctive ale stilului vostru de muncă, ce ai sublinia?

Nu voi folosi cuvinte generale, ele adesea par similare ca declarații. Aș sublinia acel calitate care este deosebit de apreciată de clienții noștri. Viteza de lucru.

Viteza nu se face în detrimentul calității?

În niciun caz. Aici, tehnologiile moderne vin în ajutorul nostru. A apărut BIM? (*Termenul BIM este o abreviere de la Building Information Model - model informațional al clădirii sau modelare informațională a clădirilor, dacă ne referim la proces sau tehnologie). Am fost unul dintre primele birouri de arhitectură din Moldova care a început să lucreze cu BIM. A devenit disponibil accesul la inteligența artificială și Midjourney. Am fost printre primii care am început să pregătim opțiuni de schițe de proiecte pentru clienți utilizând inteligența artificială. Acum învățăm tehnologii de automatizare a proiectării la nivel de inginerie. Viitorul stă în tehnologiile inovatoare și nu degeaba ne numim "LH"!

Care sunt planurile pentru a doua jumătate a anului 2023?

Extinderea în Moldova și stabilirea unei prezențe solide pe piețele noi. România și Kazahstan, cel puțin. Și formarea unicității agenției în proiectarea caselor subterane și a complexelor de băi.

Pavel Zingan

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone