ro
ru en
27 octombrie 2022
Cristiana Zgripcea: Aduc poezie în spațiile pe care le amenajez

Un interviu cu arhitect Cristiana Zgripcea. Partenerul interviului - Art Granit România.

#INTERVIU

Bună Cristiana, îți mulțumesc că ai acceptat invitația la interviu și felicitări pentru numărul impresionant de proiecte realizate, peste 400 în 6 ani de zile!

Cum a început legătura ta cu arhitectura și ulterior cu design-ul de interior?

Bună, și mulțumesc și eu pentru invitație. Eu sunt una din persoanele care a știut de mică ce meserie își dorește pentru că din totdeauna am fost pasionată de desen, iar spre finalul școlii gimnaziale aveam deja stabilită direcția spre arhitectură. Încă din timpul facultății am făcut practică în cadrul unui studio de arhitectură, la care am avut ocazia să îmi fac și stagiul de 2 ani după terminarea studiilor. Pot spune că în momentul în care am intrat pe cont propriu în piața muncii, aveam deja 8 ani de experiență în proiectarea de clădiri. Acela a fost un moment important pentru mine pentru că atunci m-am decis să îmi iau inima în dinți și să îmi deschid propriul studio de design interior. Mi se părea mai potrivit pentru un business condus de o femeie la început de drum, decât o firmă de proiectare de arhitectură.

Așa se face că primele 2 proiecte au fost amenajarea unui magazin de înghețată și a unui apartament dintr-o zonă superbă din nordul capitalei.

Ai peste 400 de proiecte în portofoliu. Ce elemente sau caracteristici definitorii stilului tău de design se regăsesc în amenajările realizate de tine?

Îmi place să abordez o practică de design minimalistă și funcțională, aș putea spune chiar cu un accent puternic funcțional pentru că îmi imaginez mereu stilul de viață al fiecărui client, astfel încât să pot răspunde tuturor nevoilor lor. Chiar și acelora neconștientizate încă.

Locuințele sunt spații foarte intime și pe lângă aspectul estetic, ele trebuie să fie funcționale și să poată acomoda cu ușurință nevoile beneficiarilor pe o perioadă cât mai lungă de timp.

În toate amenajările realizate de mine se regăsește un stil minimalist, curat, fără prea multe elemente de decor, nu îmi place să încarc spațiile cu lucruri care nu sunt necesare.

Înțeleg că semnătura ta asupra amenajărilor interioare este dată de caracteristica funcțională a spațiilor interioare.

Așa este, nu fac rabat la elemente prețioase, dar prefer să nu adaug elemente doar de dragul de a le integra în spațiu. De exemplu,  dacă trebuie să izolez fonic un perete, aleg să folosesc și un placaj de lemn prețios, pentru că pe lângă aspectul estetic oferit, ajută și la izolarea fonică.

În plus, cred că se observă și abordarea feminină asupra amenajărilor, în ceea ce privește culorile folosite, a texturilor și a materialelor pe care le aleg. Am amenajat inclusiv spații cu accente industriale, în care se observă o imprimare armonioasă a stilului meu, pot spune că aduc puțină poezie în amenajările pe care le realizez.

Consider că realizez amenajări corecte, funcționale și minimaliste. Cred că acesta este și motivul pentru care am clienți recurenți, care vin la mine pentru al doilea sau chiar al treilea proiect.

Ai spus foarte frumos că aduci puțină poezie în amenajările pe care le-ai realizat. Când ne gândim la poezie ne gândim la emoții. Care este emoția predominantă pe care o transmite un spațiu amenajat de tine?

Aș spune că primul sentiment este acela de adiere de vânt delicată pentru că este totul fresh și minimalist. Nu există niciun element obositor, excentric care să le eclipseze pe celelalte. Este un tot unitar, foarte bine optimizat.

Având un portofoliu atât de stufos, îmi închipui că ai și o radiografie a pieței locale. Cum s-a schimbat aceasta în cei 6 ani de activitate?

Piața s-a schimbat enorm în acest timp, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, sunt mult mai mulți clienți deschiși să apeleze la un arhitect pentru amenajarea spațiului în care locuiesc, iar asta se datorează cu precădere domeniului în care activez, și a colegilor mei, pentru că am depus eforturi constante în a educa clienții cu privire la faptul că o amenajare realizată de un profesionist te va costa la final mai puțin, este mai durabilă, acomodează atât caracterul estetic, cât și cel funcțional și îți gestionează proiectul integral, unde știm că este o mare bătaie de cap să sincronizezi toți furnizorii.

Îmi dau seama că beneficiarii au înțeles că anumite greșeli făcute într-o anumită etapă a proiectului, la final îi vor costa mult mai mult decât fee-ul nostru, iar perioada de implementare în absența noastră se va dubla.

Mai mult decât atât, nu cred că mai este o noutate faptul că perioada pandemiei a accentuat nevoia de a locui într-un spațiu care să te reprezinte, în care să stai în casă și să te bucuri că este casa ta, că elementele sunt îmbinate armonios. Clienții au înțeles că o locuință amenajată de un arhitect crește calitatea vieții în spațiul respectiv.

Mă gândesc că dacă piața s-a maturizat și cerințele sunt diferite, dar cu toate astea cred că există anumite cerințe foarte populare printre clienți. Care sunt cel mai des întâlnite cerințe ale beneficiarilor tăi?

Da, pare ca un șablon, dar absolut toți clienții încep brief-ul cu dorința de a obține o amenajare estetică și funcțională. Mai exact, pentru clienții mei un spațiu funcțional înseamnă un spațiu foarte bine optimizat, cu multe spații de depozitare ascunse, iar un spațiu estetic înseamnă un spațiu „wow”, care să-i încânte din prima secundă.

De foarte multe ori, clienții vin cu referințe din proiectele mele anterioare sau de pe Pinterest și discutăm împreună ce elemente putem împrumuta sau adapta, în funcție de necesități. Asta mă face să îmi dau seama că majoritatea clienților sunt foarte educați și chiar dacă provin din arii de activitate diferite, de multe ori total opuse domeniului creativ, își fac temele, se documentează și vin foarte pregătiți la întâlniri.

Dacă ar fi să alegem un proiect care te reprezintă cel mai bine și poate fi considerat semnătura ta, care ar fi acela?

Fără dubii, chiar casa mea. Este proiectul în care am avut dublu rol, atât de beneficiar, cât și de arhitect și care vorbește cel mai bine despre stilul meu de design. Proiectul a fost finalizat acum 3 ani de zile, dar încă sunt profund atașată și în fiecare zi când intru în casă, sunt la fel de fericită că asta este casa mea și că este gândită în totalitate de mine.

Design-ul de interior este un domeniu versatil și în continuă schimbare, la fel ca toate ariile creative. În ce măsură ții cont și integrezi tendințele în design interior în amenajările tale?

Tind să am o abordare fresh, mă documentez constant și îmi place să fiu la curent cu tendințele internaționale pentru a le pentru a le introduce și pe piața locală cât mai repede. Pot spune că tendințele actuale sunt în ton cu stilul meu pentru că stilul scandinav, minimalist, cu linii simple și monocromie este stilul care a prins un avânt fantastic. Chiar și pe piața locală, în foarte multe referințe de la clienți, găsesc apartamente în stil minimalist, iar dacă sunt accente sau elemente contrastante, acestea au sigur și rol funcțional.

Ai spus mai devreme că îți place să te documentezi constant. Care sunt sursele tale de inspirație?

Mi-am format un reflex, ca în fiecare dimineață să intru pe site-urile de specialitate  (ArchDaily, Dezeen, etc) și să văd ce proiecte au fost publicate și nu lipsesc de la Târgul de Mobilă de la Milano și Bienala de Arhitectură de la Veneția, care reprezintă o resursă importantă de inspirație atât la nivel de idei de design interior, cât materiale, obiecte, forme, texturi.

Am o curiozitate personală, printre clienții avuți se află și clienți din Republica Moldova? Dacă da, cum au decurs proiectele?

Da, să stii că avut mai mulți beneficiari din Republica Moldova. Chiar anul acesta am avut un proiect, la care am ținut legătura cu doamna familiei, care este o persoana extraordinară. Dar toți clienții din Republica Moldova sunt oameni cu care am colaborat foarte bine, foarte ușor, oameni foarte deschiși,  care au avut foarte mare încredere în mine și care manifestă o recunoștință deosebită. Felul în care s-au bucurat la final, m-a încărcat enorm.

În general, nu prea am avut neînțelegeri cu clienții, sunt foarte puține cazuri în care comunicarea nu a decurs așa cum trebuia, dar în majoritatea cazurilor chiar pot spune că mențin o relație bună cu clienții, în care primează comunicarea și transparența.

Ai avut și proiecte pe care le-ai refuzat?

Da, sunt puține și în general decizia a fost influențată de deadline-ul stabilit de client. Dacă era o perioadă prea scurtă de timp, am preferat să refuz, decât să accept știind că proiectul nu se va finaliza la data dorită de client.

Am mai avut o situație cu un client care avea cerințe foarte stricte și ar fi fost mai mult o lucrare de implementare a cerințelor, în care aportul meu era minim, motiv pentru care nu am refuzat proiectul.

Nu înainte de a încheia, am și o întrebare adresată de partenerul interviului, Art Granit. Ai menționat mai devreme că un aspect important în amenajările realizate de tine este dat de durabilitatea proiectului. Spune-mi, te rog, ce impact au materialele durabile în sustenabilitatea amenajărilor spațiilor interioare?

De-a lungul timpului, am utilizat produse de la Art Granit, chiar și la mine în apartament și aș putea să vorbesc despre soluțiile lor pentru blatul de bucătărie și placarea fronturilor de la bucătărie. Motivul pentru care apelez la astfel de produse este pentru că au o durată de viață foarte mare, chiar mai mare decât a noastră am putea spune. Sunt materiale foarte rezistente și arată foarte bine, practic bifează cele mai importante criterii în alegerea unui produs.

Am ajuns la ultima întrebare, legată de perspectivele tale de viitor. Ce anume îți propui pentru perioada următoare?

Îmi doresc să mențin în continuare standardul ridicat de calitate al proiectelor, iar clienții să fie foarte mulțumiți la finalul proiectelor. Cu fiecare nouă amenajare realizată să simt că proiectele arată tot mai bine, iar clienții sunt tot mai fericiți.

De asemenea, am în plan să plan să ajung la târgurile de mobilă și de arhitectură de la New York și din Asia pentru a depăși granițele europene de inspirație.

Art Granit România

Număr de telefon +40 318 283 400

artgranit.ro

www.facebook.com/artgranitromania

www.instagram.com/artgranit.ro

Adresă: București​, sector 2, Șoseaua Fabrica de Glucoză, Nr.6-8, Tronson G10, parter, Ansamblul Belvedere II

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone