ro
ru en
12 octombrie 2022
ISRA Design: Interioarele amenajate de noi te fac să te simți ca într-un hotel de lux, dar la tine acasă

Un interviu cu Șerban și Raluca Georgescu, fondatori ISRA Design. Partenerul interviului - Art Granit România.

#INTERVIU

Bună Șerban, bună Raluca și felicitări pentru proiectele realizate până acum. Știu că studio-ul ISRA Design este un business de familie de care vă ocupați împreună. Cum ați început totul?

Șerban: Am lucrat timp de un deceniu în sistemul financiar. Există multe provocări în domeniu însă, la un moment dat, elementul creativ este minimalizat de proceduri și norme interne. Consider că orice om se naște cu un dar de la Dumnezeu, iar darul meu este o latură artistică dezvoltată. Problema este că nu toți își descoperă acest „talant”. Spre exemplu, eu mi-am descoperit talantul de designer după două decenii de studiu și muncă în alte domenii. Nu o spun cu regret, ci consider că facultatea, master-ul, MBA-ul și munca au contribuit la formarea unei gândiri „in and out of the box”. Nu există zi în care să nu îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ISRA Design!

Am ales ca prim-proiect chiar casa în care locuim pentru a putea avea o perspectivă holistică și a înțelege și mai bine nevoile clientului din fiecare etapă de dezvoltare a proiectului. La recomandarea unui bun prieten arhitect, am urmat cursuri de randări 3D detaliate și fotorealistice în Australia și în țară, dar și cursuri de design sub îndrumarea unor arhitecți români. În perioada imediat următoare, am colaborat cu două studio-uri de arhitectură, după care am decis că este momentul să pun bazele studio-ului nostru, ISRA Design.

Raluca, soția mea, este project manager-ul companiei, ea gestionează relația cu clienții, cu furnizorii și se asigură că totul se întâmplă la timp și conform brief-ului de proiect.

ISRA Design este mai mult decât un studio de design interior pentru că încă de la început am realizat și design de mobilier, cum ar fi lavoare, canapele, mese, comode, etc.

Prin ce se diferențiază interioarele amenajate de ISRA Design?

Șerban: Cu siguranță, principalul nostru atu îl reprezintă stilul industrial-luxury, în care folosim materiale calde precum lemnul natural (lemn brazilian, lemn de stejar, lemn de nuc) pe care le îmbinăm cu piatră, marmură, beton, piele, cărămidă și metal.

Astfel, ne-am definit un stil tânar, fresh, durabil, care și peste 10 ani va fi la fel de actual, iar elementele care se remarcă imediat sunt piesele de mobilier cu personalitate și decorarea pereților care scot din anonimat spațiul respectiv.

Înțeleg că stilul vostru este inspirat de estetica New York-ului anilor ’70. Cum se pliază acesta pe piața locală și în ce direcție simți că s-a schimbat piața din momentul în care ați început și până acum?

Șerban: O parte importantă din demararea și implementarea proiectului o reprezintă educarea clientului cu privire la elementele pentru care considerăm că este important să se investească o sumă mai mare de bani cum ar fi tavane, iluminat ambiental, finisaje și abia apoi obiectele de mobilier.

Piața locală este una emergentă, iar un factor crucial l-a reprezentat pandemia, când toată lumea a realizat cât de important este spațiul în care locuiesc. Astfel, crearea unui ambient plăcut în apartament a devenit o nevoie reală.

Raluca: Observ că piața este tot mai educată în privința necesității unui designer de interior pentru amenajarea locuințelor. Mai mult decât atât, se simte și o deschidere mai mare înspre a investi sume mai mari de bani pe anumite elemente sau obiecte care merită cu adevarat și ajută la sustenabilitatea proiectului. Pot spune că în momentul acesta clienții sunt și mai educați, dar și mai deschiși să se încreadă în recomandările noastre, iar în cazul beneficiarilor care folosesc spațiile ca investiții, Șerban le prezintă la început un studiu de caz cu return on investment, dacă apelează la un specialist sau se ocupă singuri de amenjarea spațiului.

Care sunt cerințele cu care vă întâlniți cel mai des, de la începutul pandemiei și până acum?

Șerban: Foarte mult alb, spații luminoase cu multă lumină naturală, care să ofere senzația de spații mai mari. Cumva se justifică după o perioadă în care am petrecut majoritatea timpului în interior, dar sunt și situații în care teama de a folosi culori nu este justificată. Sunt clienți care vin la noi cu exemple de amenajări de pe pinterest și își doresc ca în tot apartamentul să predomine albul.

O altă cerință des întâlnită este de a realiza interioare glam, sursa de inspirație fiind în multe situații tot imagini de pe internet, dar acest stil nu se pretează oricărui spațiu, trebuie avută în vedere înălțimea încăperilor, a ferestrelor și a spațiului per total. Din acest punct de vedere, încercăm să educăm clienții care trebuie să înțeleagă că nu toate elementele de design pe care le văd pe internet și le plac, se potrivesc spațiului lor.

Alte aspecte la care țin, sunt legate de tipurile de spații dintr-un apartament, de exemplu, living-ul trebuie să fie spațiu de socializare, de stat cu familia și să fie gândit astfel încăt să ofere suficient spațiu pentru a acomoda mai multe persoane. La fel, dormitorul trebuie să fie spațiu de dormit, nu de stat la TV și sunt situații în care încerc să le arăt că există și alte opțiuni, care să îi ajute și pe ei, cât și design-ul apartamentului.

Ai menționat mai devreme că interioarele realizate de voi sunt fresh și rămân actuale. În ce măsură integrezi în amenajările vostre noile trend-uri din design?

Șerban: Fără a fi interpretat greșit, consider că din multe puncte de vedere sunt cu 3-5 ani înaintea trend-urilor de pe piața locală. Ca să îți ofer și un exemplu, în prezent interioarele cu riflaje de lemn sunt foarte des întâlnite, dar când le-am folosit prima data in 2018, m-am lovit de reticență din partea clientului, era o abordare inedită, nouă pentru România. La fel și cu utilizarea lastrelor de marmură și granit în combinație cu betonul și lemnul. Noi le-am integrat în proiecte de acum 4 ani, dar trend-ul a devenit mainstream la noi abia acum 2 ani.

Cred că unul dintre lucrurile care ne definesc este că suntem în permanență în căutare de noi metode de amenajare care să fie wow, să surprindă plăcut și să fie durabile în același timp. În prezent, căutăm soluții ingenioase pentru a îmbina un tapet textil cu lemnul natural și piatră.

Interesant este că unul dintre trend-urile majore din design îl reprezintă anii ’70, exact stilul pe care îl abordăm și noi, cu fotolii și canapele din piele, comode vintage, atmosferă cinematică cu lămpi de cinematografe și proiectoare.

Dacă ar trebui să alegem 1-2 proiecte care reprezintă semnătura voastră și simțiți că integrează cel mai bine viziunea voastră, care ar fi acestea?

Șerban: Pot spune că toate proiectele, deoarece în cazul nostru niciun proiect nu seamănă cu celălalt, chiar dacă folosim elemente comune, modul în care le îmbinăm este complet diferit. Dar ca să răspund la întrebare, pot spune că de fiecare dată, ultimul proiect realizat este și proiectul preferat pentru că, cu fiecare proiect nou depășesc așteptările clientului și simt că îmi depășesc și mie limitele.

Plecând de la ideea că niciun proiect nu seamănă cu celălalt, vom face un exercițiu de imaginație. Care credeți că este primul lucru care le vine în minte clienților atunci când pășesc pentru prima oară în spațiul amenajat de voi?

Șerban: Cred că se simt în celebrul serial Mad Men, datorită atmosferei cinematice, misterioase, sexy chiar. Prima impresie trebuie să șocheze. Cum intri, observi holurile, care sunt fabuloase de fiecare dată. Oricât de mici ar fi, dacă sunt bine iluminate și sunt folosite materialele potrivite și uși ascunse pentru maximizarea spațiului sau care asigură accesul în alte camere, holurile devin spații cu personalitate. Dacă ar fi să rezum, aș zice că te simți ca într-un hotel de lux, la tine acasă, dar nu trebuie scăpat din vedere nici caracterul funcțional pentru că este un spațiu de locuit. Pentru că tot ai zis de exercițiu de imaginație, asta fac și eu când gândesc funcționalitatea spațiului, în funcție de stilul de viață al clientului, îmi imaginez ce nevoi are, astfel încât să mă asigur că fiecare obicei sau obiect este bine gândit și integrat în spațiu.

Îmi închipui că activitatea ta are la bază o resursă inepuizabilă de creativitate. Cum vezi legătura dintre provocări și creativitate?

Șerban: Îmi place întrebarea pentru că spațiile mele preferate sunt cele care mă provoacă la maxim, sunt spațiile care par imposibil de amenajat. Spațiile foarte mici, la care e foarte greu să găsești soluții. Poate părea contra-intuitiv, dar spațiile mai mici cu bugete pe măsură, ies mult mai bine, decât spațiile mari cu bugete foarte mari. În design, de multe ori, creativitatea este alimentată de provocări, când trebuie să găsești soluții și să optimizezi spațiul, acelea devin spațiile cu personalitate și design de impact.

Nu înainte de a încheia, am și o întrebare adresată de partenerul interviului, Art Granit. Ai menționat mai devreme că un aspect important în amenajările realizate de tine este dat de durabilitatea proiectului. Spune-mi, te rog, ce impact au materialele durabile în sustenabilitatea amenajărilor spațiilor interioare?

Șerban: Într-adevăr, noi folosim marmura foarte mult, inclusiv lavoarele realizate de noi sunt din marmură și motivul principal îl reprezintă durabilitatea materialului, urmat bineînțeles de factorul estetic care nu poate fi contestat. Chiar și din acest punct de vedere observ ca piața este mai educată pentru că tot mai mulți clienți preferă materialele naturale, deși sunt mai costisitoare și necesită o întreținere specială, dar faptul că sunt atât de rezistente contrabalansează celelalte aspecte.

Am ajuns și la ultima întrebare, legată de obiectivele voastre pentru perioada imediat următoare.

Șerban: Ne-am propus să avem 5 proiecte pe lună și să ne consolidăm prezența pe piețele internaționale. Am avut proiecte atât în SUA, cât și in Europa, iar în perioada următoare vrem să depășim granițele cât mai mult. Un alt obiectiv este designul de hoteluri, restaurante și cafenele.

Art Granit România

Număr de telefon +40 318 283 400

artgranit.ro

www.facebook.com/artgranitromania

www.instagram.com/artgranit.ro

Adresă: București​, sector 2, Șoseaua Fabrica de Glucoză, Nr.6-8, Tronson G10, parter, Ansamblul Belvedere II

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone