ro
ru en
Kardo Sharifi. Întâlnește 40 de mentori care te vor ajuta să creezi un startup
Un interviu cu Kardo Sharifi, manager de proiect în cadrul companiei Dreamups. Rubrica „Be great together powered by Tekwill”.

 

Bună, Kardo. Înainte să te întâlnesc, am urmărit un interviu despre rezultatele primului sezon al Upcelerator, inițiat de Dreamups în 2020. Data interviului - 13 octombrie - formează o coincidență curioasă cu numărul de startup-uri care au ajuns în finala programului. Tot 13 au fost. Au trecut câteva luni și, așa cum ați promis, dați start celui de-al doilea sezon Upcelerator. Când începe?

Începem pe 19 aprilie, termenul limită pentru aplicări fiind 4 aprilie.

Mai sunt zece zile. Cum merg înscrierile pentru sezonul doi?

Suntem mulțumiți, deși mai sunt câteva locuri disponibile…Așa că, dacă există o oportunitate, vă încurajez să profitați neapărat de ea.

Există riscul să ne repetăm, dar, până la urmă, unii dintre cititorii noștri aud pentru prima dată de proiectul Upcelerator din Moldova. Așadar, care este miza proiectului Upcelerator și ce oferă fondatorilor de startup-uri?

"Accelerare" este cuvântul cheie. Puțini oameni reușesc să parcurgă ciclul de creare și dezvoltare al unui startup în mai puțin de doi sau trei ani (cel puțin, nu fără a acumula o colecție de greșeli jenante). Upcelerator este, practic, un sistem de învățare, care vă ajută să creați, în timp foarte scurt, un startup de la zero. Iar instruirea nu încheie misiunea Upcelerator, ci, mai degrabă, o inițiază.

Ce vrei să spui?

La finalul programului de formare, absolvenții își vor prezenta proiectele startup-urilor unui grup de investitori. Pe o parte din investitori îi vor cunoaște deja în timpul celor patru luni de proiect chiar în postura de mentori, iar ceilalți se vor alătura în ziua prezentărilor. Drept rezultat, cele mai interesante startup-uri pot atrage investiții reale pentru viitoarea lor dezvoltare. Pe lângă aceste beneficii, mentorii mai oferă și un sprijin suplimentar inestimabil – îi vor ajuta pe absolvenți să-și creeze o rețea profesională de succes.

Câți mentori vor fi în cel de-al doilea sezon Upcelerator?

Patruzeci de persoane din întreaga lume.

Pe cine dintre ei crezi că i-aș putea intervieva într-un mod care mi-ar asigura efectul "Wow!"?

De exemplu, pe Cameron Manwaring. Spre norocul nostru, se alătură proiectului pentru a doua oară. Cameron a trăit o perioadă de timp în Moldova și îmi pare că s-a atașat foarte mult de țara noastră. Chiar înainte de a împlini 30 de ani, a intrat pe lista Forbes pentru realizări în publicitate și marketing. De asemenea, a lucrat pentru companii precum Turkish Airlines, Freshpet, Pizza Hut, Sony, Pepsi, ESPN, Cristiano Ronaldo și chiar YouTube. În prezent, este specializat în strategie virală și oferă consultanță pentru companii din întreaga lume. Cu siguranță au văzut toți videoclipul produs de el cu Ronaldo îmbrăcat ca un vagabond care jonglează cu o minge.

Anul trecut Cameron îi instruia pe participanți cum să lanseze un proiect. Anul acesta ce o să-i învețe?

Anul acesta intenționează să țină un modul despre cum să găsești o idee de startup.

Partenerul rubricii Tekwill

Scott Hocklander, Directorul Misiunii USAID Moldova, a fost unul dintre oficialii care au felicitat TEKWILL cu ocazia celei de-a patra aniversări. Alăturați-vă felicitărilor și urmăriți videoclipul: 

Bine, cu cine altcineva ar mai trebui să fac un interviu?

În locul tău, l-aș intervieva pe Bogdan Colcheriu, CEO al FRISBO, din România. Bogdan are peste 10 ani de experiență în domeniul startup-urilor. Pe lângă FRISBO, a co-fondat și Trilulilu - unul dintre cele mai populare servicii de streaming. S-a mai implicat și în crearea Okian, celei mai mari librării online, și Risky Business, primului accelerator pre-seed din România.

Mulțumesc pentru recomandări. Așadar, din câte module (etape de instruire) este format  proiectul?

Avem planificate 16 module. Acestea acoperă practic întregul ciclu de viață al unui startup - de la găsirea unei idei și a investitorilor până la marketing, promovare și extindere după lansarea pe piață. Fiecare modul este condus de doi mentori și durează câte o săptămână.

Să spunem că aș vrea să particip la Upcelerator: în ce măsură voi fi solicitat, având în vedere că ar trebui să combin proiectul cu munca mea actuală? Da-mi un exemplu ca să înțeleg mai bine ce presupune un modul.

Formarea și interacționarea cu mentorii are loc online. La începutul modulului, veți asculta mentorii timp de două ore. Apoi, veți avea la dispoziție o săptămână pentru a realiza sarcini legate nemijlocit de proiectul dvs. de startup. Spre exemplu, ați putea avea sarcina să definiți profilul consumatorului potențial al produselor sau serviciilor dumneavoastră. Respectiv, în cursul acelei săptămâni, va trebui să găsiți și să intervievați în jur de 50 de persoane pentru a crea un profil al consumatorului și, apoi, să-l discutați cu mentorii până la sfârșitul săptămânii.

Este permisă comunicarea între participanți?

Chiar o încurajăm! Rezolvând probleme similare, vă puteți da reciproc o mulțime de sugestii. În plus, în cel de-al doilea sezon ne-am propus să formăm un cadru internațional al participanților. Am primit mai multe cereri de aplicare din afară, ceea ce va permite fondatorilor să facă schimb de experiență și opinii, să vadă care este reacția la aceeași idee în diferite țări.

Așadar, cei care au reușit să aplice până pe 4 aprilie 2021 și au început activitatea pe 19 aprilie, când vor absolvi cel de-al doilea sezon?

Pe 17 august. Iar cei care vor absolvi programul în întregime și vor avea un proiect care va ajunge în finală, vor avea ocazia să-și prezinte startup-ul unui grup de investitori. Ne propunem ca cele mai bune startup-uri să primească o investiție de 10.000 de dolari și, cel mai important, este că vor continua să colaboreze activ cu mentorii și investitorii pe care i-au atras.

Cererea de înscriere la Upcelerator poate fi depusă la acest link

Rubrica "Be great together powered by Tekwill" a fost creată în cadrul proiectului "Dezvoltarea Centrului de Excelență TIC în Moldova Tekwill", implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei.

Pavel Zingan

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone