ru
en ro
17 августа 2020 года
Mihaela Iurașcu. GirlsGoIT: Ajutăm domnișoarele să-și aleagă viitorul

Un interviu cu Mihaela Iurașcu, Co-founder al TEKEDU, conducătoarea proiectului GirlsGoIT. Rubrica EduTime cu susținerea companiei Crunchyroll.

Bună, Mihaela. Propun să începem prin a ajuta publicul meu să înțeleagă abrevierile. Proiectul GirlsGoIT ajută fetele de diferite vârste să-și aleagă o viitoare carieră în domeniul STEM. Întrebare: ce este STEM?

Abreviera este ușor descifrabilă în limba engleză: Știință, Tehnologii, Inginerie, Matematică.

Adică GirlsGoIT – nu se limitează exclusiv la programare?

Desigur că nu. Deja astăzi proiectul oferă incursiuni și pregătire primară în domenii ca electronica și Print-3D.

Când a prins viață proiectul? Atunci când accesasem site-ul girlsgoit.org, am crezut că este vorba despre o franciză internațională. Până și denumirea este foarte reușită prin sugestivitatea sa. Abia apoi am realizat că este, de fapt, un proiect din Moldova.

La temelia proiectului stă organizația directoare TEKEDU și Abayomi Ogundipe din Nigeria. El, la rândul său, a conceput acest proiect în Nigeria și a decis să-l replice în Moldova. Anume astfel proiectul GirlsGoIT a prins viață în 2015 cu susținerea OON, Women in Moldova, Ministerul Educației și un șir de companii comerciale, inclusiv și Crunchyroll.

Cu ce a început proiectul?

Am început printr-un experiment – o tabără de vară pentru fete. Au fost organizate în Călărași și Bahmut. În  total au participat 36 de fete din 16 orașe din Republică. Sarcina noastră era una ambițioasă – doream ca în doar două săptămâni fetele să învețe să creeze independet un site, front și back. Ca limbă de programare am ales Python. Fetele s-au împărțit pe grupe și au ales singure sfera pentru care vor realiza un site. Experimentul s-a soldat cu succes. Toate din cele 36 de „absolvente” au finalizat experiența cu niște cunoștințe elementare în programare și creare de site-uri.

Un start, cu adevărat, bun. Cumulat, câte fete au trecut prin proiectele GirlsGoIT în acești ani?

În jur de 400. Iar dacă e să luăm în considerare și pe cele care au intrat în contact cu proiectul prin event-uri, conferințe și discursurile speakerilor noștri, atunci este vorba, probabil, de minim 2000 de oameni. Vârsta pe care ne axăm, 14-20 de ani, este anume acea vârstă la care tinerii iau o decizie de viață. Sunt sigură că proiectului nostru i se datoarează meritul că numeroase fete au ales să-și construiască o carieră în domeniile tehnice.

Mențineți și legătura cu absolventele proiectului?

Mai mult decât atât, absolventele adesea lucrează ca voluntare în proiectele noastre. Mai întâi, devin ambasadoare la nivel local (extinderea la nivel local este prioritară în strategia noastră). Multe proiecte activează doar în Chișinău, pe când noi urmărim principiul disponibilității și încercăm să fim cât mai aproape de fete. Ce este mai ușor, să vină ele de la Soroca la Chișinău sau să ne deplasăm noi la Soroca? Mergem noi la Soroca. Ambasadoarele noastre activează în 30 de localități din Moldova, inclusiv în Transnistria (Dubăsari și Bender).

Care este următoarea etapă după postura de ambasadoare?

Mentoratul. Aceasta se întâmplă atunci când domnișoara este implicată trup și suflet în proiect. Avem pregătite numeroase metode de predare. Pe lângă cunoștințe tehnice, este și o ocazie bună de a-ți exersa potențialul în project management și comunicații.

Cranchyroll news


We crossed Three Million Subscribers worldwide and celebrate a new incredible milestone accomplishment. 

Our General Manager, Joanne Wage mentioned -- “Crunchyroll’s global growth has been incredible. We launched in 2006 and it took us about 10 years to hit one million subscribers. It took us only two years after that to break two million, and even less than that to hit three million subscribers where we are today. But, we don’t just measure success based on paying subscribers. We have an active and growing AVOD community of over 70 million registered users. Our goal has always been to grow the love of anime globally, and these numbers show our labor of love is paying off -- and this is just the beginning.”

Read more in the article


A câta parte din fete devin și mentori?

Una semnificativă. De exemplu, patru profesoare din tabăra de vară online din acest an, axată pe HTML și CSS, sunt absolventele noastre.

Apropo, ce modificări a adus COVID-19 în planurile voastre?

Pentru acest an au fost planificate trei tabere de vară – Spring Bootcamp, Summer STEM camp și Autumn Bootcamp.

Cel din primăvară consta într-o inițiere în programarea HTML, CSS și JavaScript în cluburile noastre locale din țară.

Summer STEM camp – este cel mai reprezentativ. Pe lângă faptul că implică 3D Print și robotică, el presupune și ocazia de a face practică în companii IT.

Iar tabăra din toamnă urmează concepția celei din primăvară.

Din cauze obiective, teberele din primăvară și vară le-am transferat, pe cât este posibil, în regim online. Cu privire la toamnă, încă nu am luat o decizie, căci depinde de dezvoltarea situației epidemologice din Moldova. Singura certitudine este că vom continua munca asupra proiectului GirlsGoIT. În lumea contemporană, importanța tehnologiilor digitale se află pe o pistă de accelerație. Noi am fi fericiți dacă moldovencele și-ar alege, datorită proiectului nostru, o carieră în acest domniu, ca bază fermă pentru propria dezvoltare și independență.

Ultima întrebare, Mihaela. Sunt curios să realizez niște interviuri cu absolventele voastre. Cred că aceasta corespunde perfect și politicii proiectului: promovarea culturii digitale prin ambasadori și mentori. Îmi recomandați niște candidate?

Desigur…

Pavel Zingan

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone