ro
ru en
Andreea Cornilă. Spațiul locuit trebuie să releve personalitatea

Andreea Cornilă. Arhitect de interior, fondatoarea firmei Andreea Cornilă Studio

#INTERVIU

Bună, Andreea. Când ți-am cercetat lucrările pe website, am remarcat abordarea artistică în soluțiile tale de design interior. Creativitatea stârnește mereu curiozitatea. Ce pregătire ai și de unde își trage seva acest zel artistic?

Sunt arhitect de interior, absolventă a Universității de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", Facultatea de Arhitectură de Interior ” în 2018. Mama mea este este cea care m-a introdus in zona design-ului, cooptându-mă la creația colecțiilor vestimentare pentru copii. Partea de rigurozitate tehnică provine de la tata – inginer. Acum, mă simt privilegiată să îmi urmez pasiunea.

Așadar, ești o profesionistă proaspăt lansată pe piață, care a reușit să-și creeze deja propria firmă de design interior.

Așa este. Sunt nou intrată într-o piața dinamică în ascensiune. Din 2020 sunt „one-woman show” - implicată în toate etapele arhitecturii de interior, de la discuții cu clienții, redactarea și prezentarea conceptelor, proiectare 3D, detaliere tehnică, urmărirea pe șantier a lucrărilor, coordonarea specialităților, găsirea furnizorilor și a producătorilor de mobilier, mers, pus mâna, chiar și construit (dacă e cazul!) - încerc să le fac pe toate (râde). Chiar îmi place mult ceea ce fac. 

Se resimte pasiunea ta pentru ceea ce faci până și în voce...

Pasiunea si echilibrul sunt cele două pedale pe care le folosesc. După absolvire, am lucrat pentru firme de arhitectură, mi-am confirmat potențialul și în paralel am debutat în zona de design de obiect. Următorul pas natural a fost înființarea Andreea Cornilă Studio. Învâț, mă perfecționez și aplic în fiecare zi lucruri noi fară să am o rutină plictisitoare. Dacă am aștepta să atingem un punct de maximă evoluție, nu am mai îndrăzni să ne urmăm visele niciodată. 

Ce resort interior îți alimentează această fervoare? Cum îți explici?

Cred că totul a pornit din copilărie, când mama, designer vestimentar, mă lua cu ea la atelier. Mă așeza la o masă plină de mostre de materiale, iar eu mă jucam ore în șir cu ele făcând tot felul de „compoziții”. O vedeam pe mama cum schița modele de rochii, iar eu încercam să o imit.

Ulterior însă, am rezonat perfect cu arhitectura de interior. Mix-ul creație – concret - bucuria clientului îmi oferă o satisfacție specială. Îmi plac spațiile atipice. Acum, spre exemplu, lucrez la două apartamente situate în mansarde, cu forme și ferestre provocatoare, grinzi de lemn și structuri clasice pe care le integrez în design-ul contemporan. Îmi place să potențez avantajele spațiului prin crearea unor elemente personalizate. Proiectele mele conțin într-o mare proporție mobilier și elemente custom-made care sunt menite să potențeaze originalitatea spațiului și totodată să acomodeze nevoile clientului. În final, cred că este important ca clientul să simtă că spațiul respectiv îl reprezintă, lucru care este mai greu de atins folosind doar produse de serie. În acest sens, fiecare nou proiect este o provocare aparte.

Dă-ne niște exemple de asemenea provocări.

Am amenajat o garsonieră de 30 m2 care trebuia să acomodeze o bucătărie, o baie, o zonă de noapte și una de zi, cu toate dotările aferente acestora. După multe schițe, modelări 3D și vizualizări, am ajuns la coerența și fluidizarea dorite, reușind să creez un corp de mobilier simetric care acomodează pe lângă intrările către bucătărie și baie, o zonă de luat masa, una de entertainment cu proiector, un dressing și o bibliotecă.

Ai menționat mai devreme că încerci să îmbini personalitatea clientului cu spațiul pe care-l amenajezi. Cum anume realizezi acest lucru?

Pot să-ți dau un exemplu recent: am avut un client pasionat de board games și viniluri, și când zic pasionat, mă refer la sute de jocuri si discuri pentru care a fost necesară proiectarea unor piese de mobilier personalizate. Pe lângă spațiile de depozitare, am creat și o masă rotundă, cu zone sculptate pentru pahare și piese de joc, care odată acoperită cu blatul metalic, devine o masă de dining obișnuită. 

Pasiunile și preferințele clienților oferă conținut viziunii tale artistice. Tu le dai formă. Vorbind despre formă - ce stiluri de design îți sunt mai aproape?

Mă situez în zona de minimalism temperat. Respect simplitatea elementelor și încerc să reduc la minim obiectele, lăsând loc doar pentru strictul necesar.

Ne baricadăm cu o grămadă de obiecte care credem că ne fac fericiți, dar care, paradoxal, ajung să ne apese. Eu, spre exemplu, dacă am biroul dezordonat, nu pot lucra. Cred că mulți oameni rezonează cu mine, în acest sens. De aceea, de fiecare dată când încep un proiect, le propun clienților să păstreze doar obiectele esențiale, pe care le folosesc cu adevărat și cele ce marchează amintiri prețioase. În plus, acest cadru minimalist îmi permite să las un spațiu aerisit, pe care clientul să îl poată personaliza ulterior - să îl facă al lui.

Totodată, îmi place să explorez și stilurile de design ale secolului XX, de la art deco, mid-century modern și viziunea futuristă a lui Verner Panton, până la postmodernism – as menționa aici gruparea Memphis din Milano pe care o admir.

Într-adevăr, problema unor soluții de design este că sunt complete până în mici detalii, încât te fac să te simți un intrus în propria casă. Ai impresia că degradezi perfecțiunea atunci când adaugi o cană, primită cadou, cu vreo inscripție ridicolă, dar, totodată, infinit de dragă. În acea perfecțiune lipsește omul cu povestea lui de viață.

Tocmai din acest motiv, în prima săptămână de lucru pentru un nou proiect, încerc să-mi cunosc clientul cât mai bine. Ieșim la o primă discuție, unde îmi vorbește despre propria rutină. Cum își bea cafeaua? Cât de des folosește livingul? Îl vizitează prietenii des sau este o fire mai singuratică? Caracteristicile distincte ale fiecărui om trebie să fie relevate de spațiul în care locuiește. În acest context, trendurile devin irelevante. Ajungi să ai o casă cool 2-5 ani, cât ține trendul, dar apoi ce faci cu ea? O modifici după alt trend, însă nu te regăsești niciodată în ea.

Am citit că, pe vremuri, arhitecții își studiau clienții temeinic. Locuiau împreună o perioadă, timp în care le urmăreau obiceiurile și modul în care folosesc locuința. Este important ca aceasta să se plieze pe nevoile individului, iar obiectivul meu, ca arhitect, este să găsesc un echilibru între trei elemente: amprenta mea stilistică, personalitatea clientului și spațiul propus.

Jonglezi de minune cu toate : ). Am și o întrebare adresată de partenerul interviului, Art Granit. Ce materiale decorative folosești și reprezintă sustenabilitatea și naturalețea acestora un factor important în alegerea ta?

Cu siguranță. Alegerea conștientă a materialelor sustenabile reprezintă un aspect de bază în proiectele mele.

Îmi place să folosesc terrazzo - un material compozit, făcut (în mod uzual) din resturi de marmură, ciment și pigmenți. De altfel, am grijă și la vopsea – optez adesea pentru marca Benjamin Moore. În ceea ce privește plăcile ceramice, folosesc frecvent materialele brand-ului italian Florim, cu un amplu raport de susentabilitate. De curând am început să lucrez și cu produsele Artgranit – Starlight Green este finisajul de quartz pe care l-am utilizat într-o bucătărie din București.

La final, să ne imaginăm că ne citește un proaspăt absolvent de arhitectură și design...ce I-ai spune?

Nu mă simt încă în postura de a da sfaturi. Sunt în proces de formare și îmi place mult acest parcurs. Tot ce i-aș putea spune ar fi să fie curajos, să-și ia inima în dinți și să pornească la drum.  

Art Granit România

Număr de telefon +40 318 283 400

artgranit.ro

www.facebook.com/artgranitromania

www.instagram.com/artgranit.ro

Adresă: București​, sector 2, Șoseaua Fabrica de Glucoză, Nr.6-8, Tronson G10, parter, Ansamblul Belvedere II

Mihaela Dima

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone