ro
ru en
10 septembrie 2022
Elena Dragu. „Separați împreună” – un nou trend în proiectare

Un interviu cu Elena Dragu, arhitect și partener al biroului de arhitectură „Cumulus” din București.

#INTERVIU

Bună ziua, Elena. Propun să începem interviul printr-o scurtă prezentare a ta în calitate de arhitect și partener al biroului de arhitectură CUMULUS. Așadar, cine este Elena Dragu și ce este Cumulus?

Cumulus a apărut în urma asocierii a opt parteneri din trei birouri de arhitectură din București: PZP, SYAA și Arxtudio. Decizia de parteneriat a venit ca urmare a strânsei noastre colaborări încă înainte de înființarea biroului, cu scopul de accesa proiecte mai complexe. Treptat, ne-am dat seama că unde-s mulți puterea crește și așa am ajuns să ne oficializăm uniunea.

Vorbind despre mine, am peste 15 ani de experiență ca arhitect, lucrând în tipuri de proiecte variate (de la ansambluri rezidențiale, hoteluri și fit-out-uri de birouri, până la cinematografe). Spre exemplu, un proiect la care lucrăm acum, care este foarte special pentru noi, este un centru de zi pentru copii – Ana si Copiii, pe care îl realizăm în voluntariat.

Care este liantul care vă ține împreună?

Pasiunea pentru meserie și țelul pe care îl împărtășim cu toții: acela de a face bine societății prin design responsabil și de a veni în întâmpinarea nevoilor utilizatorilor finali ai arhitecturii pe care o creăm. Este destul de dificil să menții un parteneriat de opt oameni creativi, în care fiecare își are propriile intenții. Un parteneriat este asemenea ingredientelor unei salate – fiecare își are rostul, iar când unul lipsește se pierde toată savoarea.

Există și ceva ce v-a declanșat decizia de a vă uni forțele?

O situație particulară nefericită – cazul Colectiv. În acel moment, Adrian, unul dintre parteneri, a realizat că avem o responsabilitate socială ca profesioniști și că e mult mai bine pentru utilizatorii finali să ne cumulăm expertiza. Poți fi foarte bun de unul singur, însă în lipsa unui feedback, îți vei limita posibilitățile de dezvoltare și creație. Atunci s-au declanșat discuțiile cu Răzvan și Liviu, parteneri majoritari, și așa a pornit povestea Cumulus.

Având în vederea varietatea expertizei, aveți un portofoliu foarte divers. Propun să ne vorbești despre câteva proiecte notabile.

În ultimii ani a fost un boom pe partea de hospitality – am construit deja patru hoteluri care ne-au adus notorietate în domeniu, iar altele sunt în proces de construcție.

Printre proiectele voastre remarcabile se numără și hotelul The Marmorosch by Autograph Collection. Ai putea să ne spui mai multe despre el?

Cred că proiectul The Marmorosch este unul din cele mai emblematice proiecte ale noastre, care a beneficiat de un punct de plecare puternic – clădirea Marmorosch, un monument istoric cu structuri și picturi originale. Aceste particularități ne-au pus pe de-o parte multe provocări, pe care nu ai cum să le prevezi în etapa de proiectare. O altă mare provocare a fost nevoia  de a adapta funcțiunea veche – cea  a băncii, la planul unui hotel premium. Pe de altă parte, rezultatul ne-a depășit așteptările. Proiectul a  fost premiat în cadrul secțiunii Arhitectură construită / Arhitectură și patrimoniu la ANUALA de Arhitectură 2021 și nominalizat la Bienala de Arhitectură 2021 în cadrul secțiunii Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității.

Un proiect rezidențial care a atras atenția presei este Badea Cârțan 13 – prin ce este deosebit acesta?

Badea Cârțan este un proiect mic, dar cu mult potențial. Povestea ansamblului este simpatică – dezvoltatorii au vrut în tema de proiectare inițială un proiect care să fie premiat. Și iată că a luat premiul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectura locuinței colective” în cadrul Anualei de Arhitectură 2021 și a fost nominalizat la Bienala de Arhitectură din 2021 la secțiunea Locuințe Colective. Fațada de cărămidă aparentă este elementul său distinctiv.

Cu ce alte premii se mândrește biroul Cumulus?

Acum doi ani a fost premiată o clădire de birouri/hub de business C A T T I A din Brașov pe care am dezvoltat-o în parteneriat cu biroul de arhitectură local EXHIBIT arhitectura.

De-a lungul timpului la majoritatea competițiilor din domeniu avem proiecte premiate, de menționat ar fi premiului I al Concursului de Soluţii "Pavilionul Naţional al României la EXPO 2020 Dubai", care, din păcate, nu s-a construit. 

În această cheie, ar fi interesant să aflăm și care vă este strategia de dezvoltare?

Ne propunem să fim din ce în ce mai buni, perfecționându-ne constant profesional și implementând sisteme de verificare interne mai eficiente. Ne-am dorit să fim pentru clienții noștri nu doar niște furnizori de servicii, ci niște parteneri de încredere în business-ul lor, cu care pot să discute și să le fie alături. În același timp, investim mult în educația noastră și a colegilor noștri prin acțiuni interne.

Cum a influențat contextul pandemic trendurile și inovațiile de pe piață? Căror noi exigențe trebuie să faceți față?

Un criteriu important a devenit flexibilitatea funcțională a proiectelor. Acum locuințele trebuie să îmbine un cumul de funcții: spațiul de birou, spațiul de recreere și socializare, spațiul de masă și un colț verde. Aceleași schimbări au loc și în sectorul hotelier, care caută soluții care le-ar permite, la un moment dat, să se reinventeze în alte spații. Cât despre spațiile de birouri, observ o trecere de la open-space la spații închise, care să păstreze, totodată, distanța și siguranța angajaților. „Separați împreună” – cred că acesta ar fi un motto actual.

Totuși, adaptarea funcțională a proiectelor este  dificilă, având în vedere că o construcție este în sine un obiect masiv și mărginit în posibilități. Arhitecții sunt în continuă căutare de noi soluții pentru noi nevoi, iar acestea vizează protecția sănătății și dorința de mai multă lumină și verdeață.

Ce noi tehnologii aplicați în proiectare?

Lucrăm cu ajutorul Building Information Modeling (BIM) – un sistem de lucru integrat, ce permite un control și o accesare a tuturor informațiilor despre un obiect arhitectural, optimizând toate procesele și sporind mentenanța construcției. Acest sistem elimină fricțiunile între partea de structură, instalații și arhitectură. Milităm pentru ca acest mod de lucru să fie menținut pe tot parcursul proiectului.

Spre final, aș vrea să atingem și subiectul materialelor decorative. În acest sens, partenerul nostru, Art Granit, se interesează ce fel de materiale folosiți și dacă naturalețea și sustenabilitatea acestora reprezintă un factor important în alegerile voastre?

În ultimii ani, piatra naturală câștigată teren pentru amenajările interioare, în special datorită aspectului său nobil. La exterior este folosită, mai ales, pentru placarea clădirilor de tip office.

Pe partea de rezidențial, sunt preferate prelucrările cât mai personalizate ale pietrei. Biroul nostru ține mult la sustenabilitatea materialelor și la aprovizionarea din surse cât mai apropiate. De asemenea, este importantă colaborarea cu furnizorul, producătorul și montatorul din fazele incipiente ale proiectului, pentru că piatra este un material de sensibil, în ciuda durității sale și e important ca punerea ei în operă să îi pună în valoare calitățile.

Cum se comportă un material natural și sustenabil, comparativ cu unul artificial?

În primul rând, un material natural are o frumusețe unică, pe care un material de serie nu o poate avea. În cel de-al doilea rând, felul în care îmbătrânește un material natural este foarte diferit de cel artificial. Materialele naturale îmbătrânesc frumos și capătă o anumită  patina în timp, pe când materialele artificiale, fie nu își schimbă deloc aspectul, fie se deteriorează brusc și trebuie înlocuite. Un alt avantaj al materialelor naturale este că acestea ar putea fi revitalizate, reutilizate și reciclate, ceea ce le face sustenabile.

Dragă Elena, îți mulțumesc pentru discuție și informațiile utile. Doresc biroului Cumulus să atingă noi înălțimi. Numai bine!

Mihaela Dima

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone