ro
ru en
Bianca Vlaston. Httpool ajută companiile locale să-și mărească cifrele de afaceri prin intermediul platformelor Meta

Un interviu cu Bianca Vlaston, Meta Lead pentru regiunea Balcanilor. 

#INTERVIU

Bună ziua, Bianca. Recent, a fost făcut public anunțul potrivit căruia, Meta a selectat Httpool by Aleph în calitate de partener de vânzări autorizat în Moldova. Așadar, care vor fi beneficiile directe pentru agențiile din Moldova, pe lângă extinderea companiei Meta și creșterea ecosistemului local de digital advertising?

Într-adevăr, Meta a selectat drept partener Httpool by Aleph pentru a reprezenta meta marketing solutions în Moldova. Beneficiile principale se întind pe trei paliere: 1. echipa noastră de specialiști ajută advertiserii locali să aleagă strategia potrivită pentru campaniile de publicitate pe proprietățile meta (Facebook & Instagram); 2. oferă suport local advertiserilor pentru orice problemă pe care o vor întâmpina în timpul campaniilor; 3. susține educația, fiind autorizată de către Meta să organizeze workshopuri și traininguri. 

Mai mult decât atât, noi nu percepem nicio taxă pentru toate aceste servicii. Chiar dacă suntem o parte terță, oferim servicii autorizate în numele companiilor Meta și respectăm mandatul lor de a nu percepe costuri suplimentare. Nu suntem o agenție care oferă management de campanii sau revânzători, ci partenerul autorizat Meta. 

Cum va funcționa, mai exact, extinderea acestui parteneriat în Moldova, în condițiile în care compania Meta deține Facebook, Instagram și WhatsApp? 

Modul de funcționare al Httpool a fost deja testat și dezvoltat în 18 țări. Echipa Httpool din Moldova este practic o extensie a echipei Meta de marketing solutions. Pe lângă aceasta, mai au încă un avantaj la îndemână - anume, experiența vastă a altor echipe Httpool din Balcani. Asta înseamnă că orice problemă cu care s-ar putea confrunta un advertiser din Moldova în campaniile sale pe Meta, a fost, cu siguranță, deja rezolvată în una din celelalte țări. Acest cumul de experiență și expertiză este disponibil echipei din Moldova. 

La ce etapă de dezvoltare se află echipa din Moldova? 

În momentul de față îl avem în echipă pe Adrian Grigoriță, din Chișinău, cu experiență bogată în piața locală de publicitate online. De asemenea, Iulia Pătru, un specialist cu vechime în cadrul Httpool România, alături de mine. Bineînțeles, mai avem o echipă regională formată din specialiști din mai multe țări. Așadar, deja avem o echipă pentru Moldova formată dintr-un mix de resurse din Balcani. Totodată, în obiectivele noastre urmărim și angajarea mai multor oameni din Chișinău, care să cunoască foarte bine ecosistemul local. 

Potrivit comunicatului oficial, acest parteneriat va oferi, pe lângă suport pentru atingerea obiectivelor de afaceri și acces la cursuri de formare pentru agențiile de digital marketing din Moldova. Respectiv, ce programe sunt disponibile acum? Vor exista și oferte personalizate, în funcție de necesitățile companiilor ? 

La acest capitol aș vrea să accentuez faptul că aceste cursuri nu sunt destinate doar agențiilor, ci și advertiserilor. Oferim cursuri personalizate pentru nevoile clienților sau agențiilor, precum și workshopuri deschise pentru toată piața, unde va putea participa oricine. Educația este unul dintre obiectivele strategice al Httpool și Meta, pe care nu o reducem la un simplu instrument comercial. Dimpotrivă, educația este ceea ce încercăm să oferim comunității locale prin susținerea startup-urilor și a tinerilor care vor să învețe digital advertising prin cursuri de formare și aprofundare. Noi îi putem ajuta să se pregătească pentru a obține certificarea Meta Blueprint, care nu este deloc ușoară. 

Este minunat că oferiți numeroase oportunități de dezvoltare tinerilor interesați de marketing digital. Totuși, care au fost obiectivele și argumentele exacte pentru prezența unei echipe dedicate în Moldova? 

De ce nu? Aceasta este misiunea Httpool - să participe activ la dezvoltarea ecosistemului de digital advertising în țările cu economii emergente. Cu acest obiectiv au intrat și pe piața românească în 2008, care a crescut într-o echipă de peste 20 de oameni ce lucrează cu mii de advertiseri. Țările mai mici din Balcani erau o extindere firească a business-ului Httpool. Odată cu Httpool Moldova, am lansat și Httpool Albania, Bosnia, Muntenegru, ceea ce ne asigură o acoperire aproape completă în Balcani. Modul nostru de business s-a dovedit a fi de succes: echipele locale, familiarizate cu contextul socio-economic al țării, sunt instruite de Httpool să ofere suport companiilor locale pe toate platformele globale Meta. Drept urmare, companiile locale au acces la audiențe mult mai largi. 

Spre exemplu?

De ce vinurile moldovenești, nemaipomenite de altfel, să nu cucerească piețe îndepărtate, precum Chile? Httpol oferă soluția potrivită, căci cunoaștem deja audiențele și avem strategii acordate diferitor piețe. Totuși, nu aș vrea să ignorăm dimensiunea locală. Avem o audiență de aproape 2 mln de moldoveni pe platformele Meta, importantă atât pentru brandurile globale, cât și pentru cele locale. Suportul Httpool pe platformele Meta face minuni pentru afaceri. Respectiv, oricine are în strategia de comunicare campanii de digital advertising pe social media, poate apela la noi. 

Ați fost country manager Httpool by Aleph în România din 2008, iar de anul trecut sunteți în funcția nouă de Meta Lead pentru regiunea Balcanilor.  Cât de îndelungat și minuțios a fost procesul de selecție inițiat de Meta?

Extrem de minuțios și îndelungat. Meta investește mult timp în a evalua și a alege pe cine împuternicește să îi reprezinte într-o anumită țară. Alegerea Httpool pentru Moldova a fost bazată pe succesul avut de Httpool în restul țărilor din Balcani. În acest sens, Meta desfășoară sondaje periodice legate de satisfacția clienților săi cu serviciile Httpool și scorurile mari pe care le obținem cred că ne recomandă cel mai bine. 

Pentru Httpool by Aleph desemnarea de către Meta confirmă gradul de corespundere cu necesitățile de afaceri ale advertiserilor și ale agențiilor din domeniu. Iar pentru Dvs. personal, ce a însemnat această provocare?

Pentru mine a însemnat o activitate foarte nouă. În fosta poziție de country manager pe România nu aveam legătură cu Meta, aveam însă experiență în campaniile regionale, cunoscând bine țările și echipele din Balcani. Iar în noua mea poziție, obiectivul meu este sa mă asigur că toate filialele noastre nou lansate, cu statut de partener Meta, se vor afirma pe piață cu succes. 

Pe pagina de LinkedIn, în dreptul numelui Dvs. este menționată descrierea „Helping Balkans businesses grow with Meta”. Cum se desfășoară o zi a Biancăi Vlaston și cum este să vezi și să ajuți zilnic zeci de companii să crească?

Este atât de frumos, acesta este subiectul meu preferat! Îmi place că activitatea mea privește digitalizarea și globalizarea. În alte cuvinte, ghidarea antreprenorilor în a-și găsi o direcție de dezvoltare în lumea digitală, fie acesta din zona ecommerce, gaming sau orice altă aplicație. Ce înseamnă globalizare pentru acest business? Potențarea sa de la audiența locală de câteva milioane de clienți, la cea globală de câteva miliarde. Avem sute de exemple de companii digitale care au crescut de zeci-sute de ori intr-un timp foarte scurt, de unul-doi-trei ani , datorită unei strategii eficiente de digital marketing. Iar pentru aceste afaceri din lumea digitală (digital natives), platformele globale, precum este Facebook, sunt vitale pentru dezvoltare. Campaniile bine gândite, cu indicatori de performanță bine selectați, pot contribui la  creșteri exponențiale în timp record. Exact la asta se pricepe Httpool cel mai bine - să ajute companiile locale să-și mărească cifrele de afaceri prin intermediul platformelor Meta. De aceea, sper ca mulți antreprenori din Moldova să-și ia inima în dinți și să pună în practică acele proiecte digitale la care visează de mult timp și să vină la noi să-i ajutăm să facă primul milion. 

Unde pot fi accesate mai multe detalii despre noul parteneriat încheiat între Meta și Httpool by Aleph?

Cred ca link-ul cel mai important pentru Moldova este: hellomoldova.splashthat.com/ - pe 30 martie va avea loc, virtual, evenimentul de lansare al parteneriatului Httpool - Meta în Moldova, numit Hello Moldova și organizat de Meta. Invitam pe aceasta cale pe toți cititorii voștri să se înregistreze și să participe la eveniment. Iar pentru alte detalii pana atunci pot accesa Authorized Sales Partners, unde vor afla mai multe despre programul de parteneri autorizati Meta.

Mihaela Dima

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone