Pe 3 septembrie, pe scena Teatrului Verde din parcul "Valea Morilor", veți putea auzi cele mai bune hituri ale estradei moldovenești din anii '60-'90. Regizorul concertului și unul dintre interpreți este Constantin Moscovici. Concertul va avea loc cu sprijinul holdingului DAAC Hermes.
Constantin, bună ziua. Este clar că vom vorbi despre concertul din 3 septembrie de la Teatrul Verde. Dar, în primul rând, aș dori să întreb, când a început "povestea" cu hiturile moldovenești? Acesta nu este primul concert de acest fel, nu-i așa?
Este al treilea. Va acoperi patru decenii din istoria muzicii noastre populare. Dar ai dreptate, "povestea" cu întoarcerea la rădăcinile noastre, la cele mai bune compoziții muzicale interpretate de artiștii moldoveni, nu a început azi. Dacă nu mă înșel, în anul 2014 holdingul DAAC Hermes a avut o inițiativă culturală și a publicat o serie de cărți intitulată "Melodii de neuitat" – cu partiturile celor mai bune șlagăre moldovenești. A urmat o altă colecție – "Versuri de neuitat", și apoi a venit anul 2017.
Ce s-a întâmplat în 2017?
Douăzeci de ani de la deschiderea showroom-ului Skoda în Moldova. Și s-a născut ideea comună de a organiza un concert grandios. Astfel încât starurile actuale ale estradei moldovenești să interpreteze cele mai bune șlagăre moldovenești din anii '70-'80. Concertul a avut loc. Mai mult decât atât, au fost lansate două CD-uri cu 28 de melodii.
Acest concert îl țin minte.
În 2019 a avut loc un alt concert de acest gen și au fost lansate încă două CD-uri cu alte 28 de cântece. Concertul a început să devină o tradiție, dar apoi, din motive înțelese, nu am putut reveni la organizarea lui pentru câțiva ani. Și acum, la începutul toamnei, adunăm din nou fanii muzicii în Teatrul Verde. Pe 3 septembrie acolo se vor putea auzi cele mai bune hituri ale scenei moldovenești, începând cu anii 1960 și terminând cu anii '90.
Constantin, o întrebare sinceră, e un efort imens să "răsturni" astfel de piese importante ale muzicii moldovenești, să faci noi aranjamente, să atragi alți artiști, pentru că, în afară de tine, acolo vor fi și alți favoriți ai publicului moldovenesc. Ce te motivează pe tine și pe restul echipei?
Vrem să demonstrăm prin fapte că suntem patrioți ai culturii și națiunii noastre moldovenești. Suntem mândri de ceea ce au realizat compatrioții noștri, vrem să aducem un omagiu primilor interpreți ai acestor melodii de neuitat și să le continuăm viața astăzi și mâine.
Cine va performa la concert?
Nelly Ciobanu, Vitalie Dani, Gheorghe Țopa, Brio Sonores, Aurel Chirtoacă, Victoria Lungu, Alena Triboi, Ricu Vodă, Natalia Proca, Cristofor Teodorovici, Radu Dolgan și Lidia Botezatu, Costi Burlacu și Corina Țepeș, Vladimir Fotescu, Lidia Isac, Simona. Gazda serii va fi Andrei Porubin. Veți putea auzi cele mai bune voci ale Moldovei însoțite de orchestra de estradă-simfonică.
Îi invitați pe primii interpreți în sală?
Desigur. Toți pe care îi putem aduna i-am invitat și sperăm să îi vedem în sală și să le vedem bucuria când vor răsuna de pe scenă hiturile lor celebre.
Ce vei interpreta tu?
Câteva compoziții. Nu voi numi toate, dar „Eterna” de Eugen Doga va fi interpretată cu siguranță.
Știi ce m-am gândit! Există un site pe internet unde este postată o parte din munca voastră comună cu DAAC Hermes - „Hiturile Moldovenești Ale Anilor ’70-’80”. Propun să puneți un link către acest site ca o "încălzire" pentru concertul din 3 septembrie. Astfel, măcar parțial, spectatorii vor putea să simtă atmosfera care îi așteaptă în Teatrul Verde.
O idee bună. Și încă o dată îi invit pe toți să se scufunde în amintirile frumoase și să vină la concert.
Link-ul:
hiturimoldovenesti7080.hearnow.com
Biletele pentru concertul din 3 septembrie: