Dragă Diana, FunEasyLearn este o aplicație mobilă pentru învățarea limbii engleze. Ai putea să ne spui cu ce este diferită de alte zeci de aplicații? În ce constă unicitatea voastră, atât de apreciată de piață și de clienții voștri?
În primul rând, aplicația nu se limitează doar la învățarea limbii engleze. Când am început, prin 2013, aplicația permitea învățarea a 4 limbi străine. În prezent, cu FunEasyLearn pot fi învățate 34 de limbi străine cu 61 de limbi materne. Iar, în ceea ce privește numărul de limbi – suntem lideri mondiali la acest capitol. În cel de-al doilea rând,am croit aplicația în așa fel, încât prioritară să fie învățarea cuvintelor și îmbogățirea vocabularului. Cele mai multe aplicații oferă simple lecții de gramatică, în timp ce noi punem accent pe cuvinte.
Aș vrea să clarific un detaliu. Ce anume înseamnă „învățarea a 34 de limbi străine cu 61 de limbi materne”?
Vă dau un exemplu și veți înțelege imediat. Să presupunem că sunt doar trei limbi în aplicație: rusă, română și engleză. Dacă facem disponibilă pronunția cuvintelor doar în limba engleză, vorbitorii nativi de rusă și română vor putea să învețe engleza. Însă, vorbitorii de engleză nu ar putea învăța rusă și română, căci propunția cuvintelor în acele limbi nu ar fi disponibilă. În acest caz,aplicația ar permite învățarea unei singure limbi străine cu două limbi materne. Respectiv, avantajul este că prin aplicația noastră veți putea învăța 34 de limbi străine cu 61 de limbi materne. Spre exemplu, cu aplicația Duolingo, dacă nu mă înșel, puteți învăța 36 de limbi străine cu doar 5 sau 7 limbi materne.
34 de limbi este o cifră impresionantă. Nici nu aș fi în stare să numesc atât de multe... Este "dublarea" o problemă? Google Translate a rezolvat-o, nu-i așa?
Google Translate folosește o pronunție automatizată. De altfel, la fel ca majoritatea aplicațiilor de învățare a limbilor străine. Chiar de la început de drum am luat o decizie de la care nu ne-am abătut - toate înregistrările audio sunt realizate de vorbitori nativi în studiouri profesionale.
Aceasta ar însemna câteva sute de mii de înregistrări?
Da, așa este. Și nu este singura diferență între FunEasyLearn și alte aplicații. Noi ne propunem să însușim limbi într-un mod jucăuș. Un mod în care o facem este prin pregătirea a 6000 de fotografii. Și, dacă am început cu imagini disponibile în baze de date publice, acum toate ilustrațiile de pe FunEasyLearn sunt propria noastră operă. Este destul de ușor de găsit imagini pentru substantive, dar devine dificil de identificat imagini pentru cuvinte ca "resentiment" sau "alunecare" sau "liniște".
Să înțeleg că aveți o echipă destul de mare?
Doi ilustratori, un designer, șase dezvoltatori și șase experți lingvistici, și mai mult de trei sute de traducători din diferite țări. Așa cum am spus, lucrăm doar cu vorbitori nativi.
Ați început în 2013. FunEasyLearn are deja șapte ani. Îmi vine greu să cred că un proiect de asemenea anvergură putea fi primul tău proiect. Din câte știu eu, realizezi proiectul împreună cu fratele tău?
Exact. Deși părinții noștri ne vedeau mai degrabă medici sau economiști, eu am absolvit informatică și limbi străine, iar fratele meu a început să programeze, probabil, din clasa a patra. A câștigat mai multe concursuri naționale de programare. Am deținut împreună câteva mici afaceri și produse mai tot timpul. La un moment dat, am fost implicați în crearea de coduri promoționale pentru magazinele online, dar când ne-a venit ideea de a crea o aplicație pentru învățarea limbilor străine, am lăsat totul deoparte și ne-am dedicat în întregime proiectului.
Știu că ați demarat proiectul fără nicio investiție externă, iar acum continuați să vă dezvoltați din banii pe care i-ați câștigat. Ce bază de clienți are FunEasyLearn?
De-a lungul timpului, aplicația FunEasyLearn a fost descărcată de 60 de milioane de ori. La moment avem, aproximativ, un milion de utilizatori lunar activi.
Cum are loc monetizarea?
În primul an aplicația a fost complet gratuită și atunci am adunat o bază inițială de clienți. Apoi, am câștigat bani din difuzarea de videoclipuri publicitare și o parte din servicii au devenit disponibile contra cost. Anul trecut am modernizat complet aplicația, iar acum vom condiționa monetizarea pe baza unui abonament lunar de 47 de dolari pe an. Acest preț este semnificativ mai mic decât cel al concurenților, care au prețuri de 80 și chiar 100 de dolari pe an.
Dar veți păstra și o zonă gratuită pentru a atrage noi utilizatori, nu?
Da, 800 de cuvinte pot fi învățate gratuit. În plus, oferim bonusuri de joc pentru învățare activă. Dacă cineva este foarte activ, poate utiliza toate beneficiile aplicației, doar pe baza bonusurilor de joc.
Nu ratați micul dejun la Tekwill. Dacă aveți o dimineață liberă, nu ratați întâlnirea pe subiectul despre relația dintre brand și influencer. Mai multe detalii la acest link
Știu că ați început cu Android. Este FunEasyLearn disponibil deja și pentru iOS?
Da, bineînțeles. Cu Apple este legată cea mai stresantă istorie a afacerii noastre. Am făcut o actualizare mare a aplicației noastre pentru iOS. În trecut, s-a întâmplat să avem o mulțime de aplicații pentru fiecare limbă pe Google Play și App Store. După ironia sorții, exact când am terminat de refăcut totul pentru App Store, s-au modificat regulile. Devenise imposibilă descărcarea mai multor aplicații identice pentru diferite limbi. Trebuia să alegi să descari fie o singură aplicație, fie aplicații diferite sub nume de marcă diferite. Eu, fratele și programatorii noștri am avut un șoc de o săptămână. Realizasem o muncă enormă și din tot s-a ales praf! După vreo săptămână, am încercat să vedem partea plină a paharului și, în cele din urmă, am creat un nou concept, iar acum avem o singură aplicație App Store care conține toate limbile. Deci, dacă învățați mai multe limbi deodată, utilizarea devine mult mai comodă.
Diana, vă gândiți să găsiți un investitor? Mi se pare că FunEasyLearn ar putea atinge un nou nivel cu ajutorul unei politici de marketing agresive.
Ne-am gândit la asta încă anul trecut, mai ales după ce am refăcut în totalitate aplicația. Avem tot ce trebuie pentru a atrage investitorii: o idee, o echipă și venituri în creștere. Cu o echipă de 20 de persoane obținem aceleași rezultate pe care le obține Bubble cu o echipă de aproximativ 500 de persoane. Așa că, suntem pregătiți să mergem în această direcție.
P.S. La cererea Dianei, adaug o fotografie cu fratele și partenerul ei - Andrian Andronic.
Apropo, dacă sunteți interesați să încercați aplicația, iată link-urile pentru Google Play și App Store.
Pavel Zingan