ro
ru en
29 martie 2023
Emil Chichioi. Următoarele piețe pentru Bloomcoding sunt Turcia și SUA

 

Interviul cu Emil Chichioi, CEO și fondatorul Bloomcoding

#INTRO

Am avut noroc să fac cunoștință cu Emil încă la începutul poveștii. Vă explic imediat.

În luna februarie a acestui an, Bloomcoding, o companie edTech din Moldova, care ofera cursuri de programare online pentru copii, utilizând tehnologii AR și VR, a strâns 1 milion de euro de la Credo Ventures din Praga, Inovo VC din Varșovia și Genesis Ventures din Ucraina.

Suntem în februarie 2023. Primul meu interviu cu Emil Chichioi, fondatorul Bloomcoding, a apărut acum doi ani, în februarie 2021, când Emil avea doar 23 de ani. Deși, ca să fim corecți, 25 de ani nu pare mult mai mult decât atât. În urmă cu doi ani, Bloomcoding era încă un startup de un an care făcuse, datorită pandemiei, un "pivot" către studiile online. De fapt, planul inițial al lui Emil era să înființeze Bloomcoding ca o școală de programare "standartă", dar pandemia, l-a  împins pe Emil în afacerea online, ca și pe mulți dintre noi.

În urmă cu trei ani, după ce a pornit din Amsterdam (Emil a studiat acolo) pentru a angaja profesori din Moldova care să predea programare în România, Emil a adus Bloomcoding la o rundă de un milion de euro.

Cum era Emil la 23 de ani?

La finalul interviului, acum doi ani, l-am întrebat despre viața din Amsterdam. Mi-a răspuns atunci, ca student:

"...Viața de student este întotdeauna despre comunicare. M-am implicat în dezbateri, am călătorit cu concursuri în probabil toate orașele din Olanda. Ce aș putea să mai povestesc... Am schimbat apartamentul pe care îl închiriam cu prietenii mei cu cel pe care îl închiriez cu prietena mea. Îmi place pub-ul din campus, berea servită alături de prieteni este întotdeauna mai bună și, ca toată lumea, aștept să se termine pandemia pentru a mă putea întoarce la viața normală, fără blocaj..."

Asta a fost exact acum doi ani, dar aici suntem în 2023, într-un restaurant din Chișinău. Eu am dat comandă de o friptură, Emil de un burger, și împreună facem "bilanțul" anului 2022.

#INTERVIU

Emil, am mai avut un interviu, cu câteva zile înainte de începerea anului 2022. Bloomcoding era deja în plină ascensiune. Ați câștigat atunci unul dintre cele 15 locuri în acceleratorul Place din 350 de aplicații, dar încă nu era niciun semn de un milion la acea vreme. Deci se pare că 2022 a fost un an de creștere fantastică?

Acceleratorul Place nu a fost singurul la care am participat. Am luat parte în total la 6 acceleratoare. Cel mai bun a fost, probabil, Startup Academy din Ucraina. Au fost aproximativ 2.000 de aplicații, dar noi am câștigat. A fost condus de “u.ventures”, un jucător important pe această piață din Ucraina.

Ați obținut banii de la acceleratoare, sau din fonduri?

La începutul anului 2022, am primit 100.000 de euro de la Mozaic (o comunitate internațională de business angels cu un birou în Moldova) și Business Angels Moldova. Apoi am crescut foarte repede. Strângeam fonduri în regiunea Europei Centrale și de Est, regiunea în care lucrăm și ne dezvoltăm. În timp ce alți fondatori erau în contact cu zeci de fundații, noi ne-am concentrat pe întâlnirea cu doar câteva. Noi eram deja atractivi și am închis runda destul de repede. Aveam cea mai mare parte a banilor în octombrie.

De la Credo Ventures, Inovo și u.ventures?

Da, un milion.

Un milion de euro este deja o sumă semnificativă pentru accelerarea activității. Pe ce piețe operează Bloomcoding în prezent? S-a schimbat modelul?

Acum lucrăm în România, Polonia și Bulgaria. Avem o echipă de 25 de persoane și 35 de profesori. Deocamdată, ne concentrăm în continuare asupra aceluiași obiectiv cu care am început - să-i învățăm pe copii să programeze. Deși intenționăm să intrăm pe segmentul de artă și design, să începem să predăm web design, design grafic și editare video. La moment analizăm piața și cântărim următorii pași.

Cum rezolvați problema personalului?

În Bulgaria și Polonia angajăm profesori locali. Pentru România, de fapt, "arbitrăm" profesori - îi angajăm în Moldova pentru România. Apropo, planificăm să intrăm și pe piața din Turcia, cu profesori din Găgăuzia. Turcia este foarte atractivă, și nișa noastră este practic încă liberă.

Câți elevi aveți în acest moment?

Avem aproximativ 1.000 de clienți activi în acest moment.

Vreți să vorbim puțin și despre planuri?

Vrem să devenim lideri - jucători dominanți în regiunea Europei Centrale și de Est. Bulgaria, România și Polonia în primul rând. Ne vom lansa în Turcia în aprilie. Avem doar un singur concurent, care nu este atât de puternic. Ei au strâns deja 9 milioane de dolari, dar noi ne vedem avantajele. Punctul nostru forte este că, deși creăm în esență o piață pentru profesori și studenți, este o piață gestionată. Noi controlăm totul. Noi selectăm profesorii, avem o academie internă, profesorii lucrează conform standardelor noastre. Dorim să oferim aceeași calitate înaltă pentru toți elevii. Învățăm din cele mai bune practici și încercăm să facem din aceasta un standard de lucru și o garanție a calității.

Bloomcoding are astăzi 1.000 de studenți. Ce se întâmplă dacă mâine se vor înscrie 10.000?

Aceasta este principala noastră provocare în acest moment. Iată ce le-am spus investitorilor: "În momentul de față, noi nu putem face față cererii ". În Bulgaria, suntem în urmă cu 2-3 luni în ceea ce privește prelucrarea cererilor, dar deja am depășit această problemă. Întrebarea este cum ne vom structura activitatea atunci când vom aduna 10 milioane de cereri. Va fi nevoie de mii de profesori.

Trebuie să vă deschideți baza de formare pentru profesori...

Este un lucru la care lucrăm foarte serios. În cadrul companiei, am creat un program de dezvoltare a carierei, prin care un profesor poate evolua de la junior la șef de echipă. La 160 de ore de lucru pe lună (adică opt ore în douăzeci de zile), formatorul nostru câștigă mai mult decât un junior în orice companie IT din Moldova. Am lansat deja un proiect, predăm la 600 de ucraineni un curs format de cei mai buni profesori.

 

Vă descurcați singur? Este o cantitate imensă de muncă...

La un moment dat mi-am dat seama că nu mă pot descurca fără un Co-fondator. Acum am un partener cu o expertiză foarte puternică în recrutare, vânzări și asistență clienți. Mihaela Kavinska a lucrat în toate aceste trei domenii, timp de șase ani, în România și Polonia. Are o poveste neobișnuită - este actriță de profesie, și genul de persoană cu un trecut neobișnuit. Acum dezvoltăm Bloomcoding împreună, și avem o echipă grozavă, formată din oameni cu aceeași mentalitate.

De la sfârșitul anului trecut, rețelele neurale au pătruns rapid în lume. Inteligența artificială ne uimește. Țineți pasul cu ritmul schimbărilor?

În prezent, pregătim o clasă virtuală, unde vom oferi copiilor oportunitatea de a fi educați în noile tendințe ale secolului XXI. Am elaborat un case în care 20 de copii lucrează cu doi facilitatori pentru a crea un joc. Ei practică lucrul în echipă, învață programare, și își dezvoltă soft skill-urile, competențele care le vor permite să se adapteze rapid la schimbările din jur. Cu acest proiect vom intra pe piața americană, care pentru noi este "unicornul". Sunt sigur, că într-un mod sau altul, vom ajunge acolo.

Emil, la primul interviu, ultima întrebare a fost: "Cu ce te ocupi în afară de afaceri?".

Să păstrăm tradiția? O vom face. Eu am propria mea latură creativă. Sunt, de asemenea, DJ și iau acest lucru foarte în serios. Când lucrez la propriile mele mixuri, uit de restul lumii...

Acest material a fost produs cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie în parteneriat cu Moldova Innovation Technology Park. Conținutul publicat este responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia USAID, a Guvernelor SUA., Suediei sau al Marii Britanii.

Pavel Zingan

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone