ro
ru en
27 septembrie 2022
Laurențiu Paicu. Toate spațiile pe care le-am amenajat sunt memorabile și spun o poveste

Un interviu cu Laurențiu Paicu, fondator si Chief Architect Laurentiu Paicu - Interior Design Studio. Partenerul interviului - Art Granit România.

#INTERVIU

Bună Laurențiu și felicitări pentru proiectele realizate până acum, cât și pentru apariția în volumul „100 de fețe ale inovației”. Este o onoare să fii parte din grupul celor mai inovatori oameni de business din România, sunt sigură că reprezinți un model la care aspiră tinerii arhitecți. Ce sfat le-ai oferi celor care sunt la început de drum și vor să urmeze o carieră în arhitectură și/sau în design interior?

Primul sfat și de asemenea și cel mai important pentru studenți este să nu se lase copleșiti de rigorile facultății și de programa neactulizată pe alocuri, să înțeleagă că de acolo își vor lua informațiile necesare creării unei fundații de cunoștințe, pe care vor construi pe tot parcursul carierei. De asemenea, este foarte important să facă multă practică pentru a dobândi experiență reală, concretă, adaptată pieței. Acesta a fost și parcursul meu și consider că startul în carieră a fost ajutat enorm de toate proiecte extra din timpul facultății.

Pentru că tocmai ai menționat de cum ți-ai început cariera, sunt curioasă să aflu care este povestea studio-ului tău și cum ai ajuns până aici.

Încă din facultate îmi doream să am propriul studio de arhitectură și design, acesta este și motivul pentru care am luat foarte multe proiecte din timpul studenției. Recunosc că parcursul meu a fost plin de provocări și obstacole pentru că am lucrat în cadrul unui studio de arhitectură o singură lună, după care m-am axat în totalitate pe creșterea și consolidarea studio-ului Laurențiu Paicu. Deși primul contact cu domeniul creativ, a fost prin pasiunea pentru modă și design de obiecte și bijuterii, ulterior am migrat către partea mai tehnică, și anume arhitectura.

Dacă ar fi să mai adaug încă un sfat pentru tinerii arhitecți, le-aș recomanda să nu-mi urmeze exemplul. Să lucreze o perioadă mai lungă pentru un studio de arhitectură și abia după câțiva ani de experiență, să încerce și pe cont propriu. Este destul de anevoios începutul, când nu ai experiență, doar entuziasm și pasiune pentru ceea ce faci. Te forțează să fii foarte perseverent.

Studio-ul și-a început activitatea în 2015, inițial ca studio de arhitectură, tranzitând natural către studio de design interior. Eu percept design-ul interior ca fiind mult mai personal, 80% din timp îl petrecem în spații interioare și modul în care sunt amenajate, cum sunt luminate, natural sau ambiental, influențează enorm starea noastră, energia și tonusul.

Înțeleg că ai cochetat cu industria creativă sub diferite forme și acest lucru se poate vedea și în lucrările tale. În ce stil de design ai încadra amenajările realizate de tine?

Cu siguranță stilul eclectic, maximalist, un cocktail cu elemente diferite, care îmbinate creează un tot unitar spectaculos. Mă consider un avangardist care mixează elemente luxoase, prețioase, dar care ia în considerare și caracterul funcțional al spațiilor rezidențiale. Obiectivul meu este ca toate interioarele realizate să spună o poveste, să îți transmită o emoție puternică, în momentul în care le treci pragul.

Ceea ce înseamnă că avangardismul este diferențiatorul tău?

Da, exact. În general, proiectele mele uimesc, prin faptul că sunt flamboiante și îți trezesc o emoție pozitivă, puternică. Când gândesc interiorul unui spațiu, îmi setez un standard foarte înalt, îmi propun mereu să fie demn prezentare în revistă.

Presupun că abordarea eclectică în amenajarea interioarelor se pretează unui anumit tip de clienți. Care sunt cele mai des întâlnite cerințe din partea clienților?

Așa este, stilul meu de design interior selectează natural clienții care mă contactează. În majoritatea cazurilor, clienții îmi lasă mână liberă, să îmi exprim creativitatea la maxim, cu mențiunea de a integra componentele funcționale, ce țin de stilul de viață al fiecăruia. Practic aspectul funcțional este acoperit de client, iar cel estetic de mine și astfel rezultă un spațiu inedit, care satisface toate nevoile clientului.

Mi se întâmplă des să mă abordeze clienți, în care să îmi arate o altă lucrare de-a mea și să-mi ceară să le fac la fel. Deși este tot proiectul meu, nu imi place să îl repet. Fiecare proiect este unic, pentru că fiecare spațiu are povestea lui. Nu pot exista 2 povești identice. 

Și totuși, deși proiectele sunt diferite, ce proiect crezi că te reprezintă cel mai bine?

Toate proiectele. În toate mă regăsesc complet și fiecare în parte este semnătura mea. Dar pentru a-ți răspunde la întrebare, îmi vin în minte 2 amenajări inedite, care au avut un efect wow în rândul clienților mei. Primul exemplu este un apartament în care dormitorul matrimonial reprezintă elementul central. Am folosit decorațiuni cu porumbei albi, pe peretele din spatele patului am folosit un tapet cu o pădure în ceață, iar patul a fost făcut la comandă dintr-o catifea verde ceruită care imită mușchiul de copac. Clienții fiind iubitori de natură, le-am adus natura în dormitor.

Un alt proiect îl reprezintă un apartament din Brașov, într-o clădire din anii ’50, folosit ca investiție, în care tot dormitorul a fost centrul de interes pentru că am folosit faianță neagră. Știu, în mod normal, nu ai asocia faianța neagră cu spațiul de dormit. Dar și în acest caz, rezultatul a fost peste așteptări, iar apartamentul a devenit “vedetă” pe AirBnb.

La fel ca în fiecare industrie, apar constant trend-uri noi. Ții cont de noile tendințe în amenajările tale?

Să știi că nu prea țin cont de ele, pentru că sunt sezoniere. Tendințele apar și dispar cu o rapiditate tot mai mare. Unul dintre crieteriile importante în proiectele pe care le realizez este legat de durabilitate, astfel încât beneficiarii să se bucure de spațiul respectiv cât mai mult timp. Mai mult decât atât, tendințele devin tendințe pentru că sunt adoptate de mase, iar în cazul meu fiecare proiect este unic, nu vreau să semene niciunul cu un altul.

Fără îndoială, ești un vizionar, foarte curajos în alegeri. Ai avut și proiecte pe care le-ai refuzat?

Da, am avut câteva proiecte refuzate și toate au fost din același motiv. Clienții veneau la mine cu un proiect deja început pentru că din diferite motive au întrerupt colaborarea cu arhitectul anterior și veneau la mine pentru a “repara” proiectul început de altcineva. Motivul pentru care i-am refuzat este cât se poate de evident, nu pot lucra peste stilul și viziunea altui coleg de-al meu. Ca si filosofie personală, iau doar proiecte de la 0 pe care le pot duce până la capăt.

Îndreptându-ne atenția către piața locală, cum crezi că s-a schimbat din 2015 și până astazi. Simți că s-a matuziat piața?

Cu siguranță, da. Dacă acum 7 ani, clienții credeau că își pot amenaja singuri locuințele și că un designer de interior doar cere bani în plus, fără a oferi valoare adăugată, acum situația s-a schimbat în bine. Clienții înțeleg că dacă apelează la un designer de interior, pot avea un spațiu bine amenajat, unitar din punct de vedere estetic, plăcut și durabil. Dacă lucrurile sunt bine făcute de la început împreună cu un designer de interior, costul final al amenajării, este mai mic, decât ar fi pe cont propriu.

Mai mult decât atât, sunt multe aspecte tehnice pe care un arhitect le cunoaște și le ia în calcul de la început, în schimb clienții nu știu de ele, află pe parcurs, de cele mai multe ori când se lovesc de ele și apar întarzierile datorate de aceste modificări.

Am văzut că ai avut multe colaborări internaționale și te întreb mai mult din curiozitate personală, dacă ai colaborat și cu arhitecți sau dacă ai avut clienți din Republica Moldova.

Să știi că nu am colaborat încă, desi îmi doresc mult, pentru că am rădăcinile din Republica Moldova, bunicul meu fiind moldovean. De mic îmi doresc să vizitez țara, să văd cu ochii mei locurile despre care mi-au povestit părinții, dar din păcate nu am avut timp de vacanțe mai deloc în ultimii ani. Simt că Moldova este parte din mine și cu siguranță, odată ajuns acolo, voi lega și parteneriate noi.

Nu înainte de a încheia, am și o întrebare adresată de partenerul interviului, Art Granit. Ai menționat mai devreme că un aspect important în amenajările realizate de tine este dat de durabilitatea proiectului. Spune-mi, te rog, ce impact au materialele durabile în sustenabilitatea amenajărilor spațiilor interioare?

În primul rând, din punct de vedere estetic, piatra naturală este de departe mult mai frumoasă decât orice alt tip de ceramică. Mai mult decât atât, piatra naturală și marmura sunt materiale luxoase, care prin natura lor schimbă complet aspectul încăperii în care sunt folosite.

Din punct de vedere al rezistenței, știm că dacă utilizăm piatră naturală sau marmură, vor rezista foarte mulți ani. Dar, trebuie avut în vedere faptul că fiind finisaje de lux, necesită și o îngrijire diferită. Din punctul astă de vedere, sunt materiale prețioase și pretențioase, dar și ceea ce oferă este pe măsură.

Și o ultimă întrebare. Ce obiective ai pentru perioada imediat următoare?

Îmi doresc să îmi cultiv în continuare creativitatea pentru a putea realiza tot mai multe proiecte cu care să mă mândresc și care să ducă cât mai departe numele Laurențiu Paicu.

Art Granit România

Număr de telefon +40 318 283 400

artgranit.ro

www.facebook.com/artgranitromania

www.instagram.com/artgranit.ro

Adresă: București​, sector 2, Șoseaua Fabrica de Glucoză, Nr.6-8, Tronson G10, parter, Ansamblul Belvedere II

Roxana Cicea

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone