ro
ru en
14 ianuarie 2022
Marinela-Carmen Groza. Despre tehnologiile care au revoluționat medicina de laborator în Moldova

Interviu cu Marinela-Carmen Groza, d.ș.m., manager laborator, medic laborator Spitalul Internațional Medpark. Rubrica ”Medicina viitorului”.

#INTERVIUL

Doamna Groza, ați venit din România în Republica Moldova, în timp ce statisticile arată de că oamenii mai curând pleacă. Ce v-a determinat să veniți la Chișinău?

Am simțit nevoia să fac o schimbare și mă pregăteam să merg în Franța. Examinam două oferte, când mi s-a propus postul de la Medpark, cel mai mare spital privat din Moldova. Atunci am zâmbit, pentru că nu știam mare lucru despre Moldova, fusesem de câteva ori în vizite private la Chișinău, dar am zis să nu intru cu prejudecăți, am venit să văd și am rămas. Mi-a plăcut spitalul și poziția conducerii, care rezona cu a mea. Mi-au plăcut oamenii și cultural eram mult mai aproape de Moldova, decât de Franța.

Se spune că ați revoluționat laboratorul Medpark, ce s-a schimbat în această perioadă?

În anul care vine voi împlini 60 de ani și persoanele care revoluționează au o vârstă mult mai tânără. (râde) Ce am făcut? Am încurajat colegii să aibă încredere în munca lor, în rezultate și în cunoștințele lor, bineînțeles fără să uite să verifice și să coreleze. Am văzut laboratorul ca pe un departament de bază al spitalului. Un departament care trebuie  să furnizeze rezultatele investigațiilor rapid.

Înțeleg că rapid este un cuvânt cheie?

Cuvântul cheie este calitatea, al doilea cuvânt cheie este rapid.

Ați schimbat procesele, inclusiv pe partea de testare COVID și testul la anticorpi?

Odată cu pandemia am fost puși în situația să gândim procese care să asigure condiții de lucru în siguranță. Am parcurs mai mulți pași până am ajuns la aceste tehnici de nanotehnologii, care ne permit diagnosticarea cu acuratețe foarte bună - 97 la sută specificitate și sensibilitate de sută la sută. Cum am ajuns la aceste rezultate? Ne-am dorit să facem teste rapide, dar de o acuratețe mai bună, deoarece majoritatea testelor rapide nu sunt suficient de încredere având o sensibilitate și specificitate de cca 70%. Am căutat și am găsit. Tehnica de care vorbesc este de mărimea unui card bancar, dar include o întreagă tehnologie, care tradițional presupunea o masă plină de aparate. 3 minute este timpul în care avem un rezultat. Putem, de asemenea, vedea cât de mare este cantitatea de antigen.

Am făcut o verificare test rapid față de PCR, testând 160 de persoane, iar rezultatele au fost foarte bune, ce ne-a permis să folosim această testare cu nanotehnologii cu încredere.

În acest sezon, avem un test foarte bun, care îmbină determinările de gripă și Coronavirus. Se folosește inclusiv pentru copii, se recoltează o singură dată, iar rezultatele sunt date separat.

Cum se face că rezultatele analizelor ajung atât de repede la medic?

Medpark dintotdeauna a avut un sistem de măsurare a timpului din momentul în care este prescrisă o analiză până în momentul validării. Aparatele noi, achiziționate de curând, ne permit să prelucrăm de  trei ori mai repede probele unui pacient.

Avem teste de urgență care se validează cel mult într-o oră, sunt teste critice care indică valori ce ar putea pune în pericol viața pacientului și aceste lucruri sunt semnalizate imediat prin sistemul informatic. Avem  departamente de urgență pentru adulți și copii, iar aici vorbim nu doar de profil terapeutic, dar și chirurgical, ginecologic, ortopedic. Avem secțiile spitalului care monitorizează pacienții internați care au nevoie de răspuns rapid și avem pacienții din policlinică care primesc în aceiași zi rezultatele.

Timpul contează pentru că este singura resursă importantă în viața noastră.

Vorbiți despre analizatoarele marca “Atellica” care automatizează integral manipularea probelor de sânge și de urină?

Noile aparate au dus la scăderea cantității de sânge recoltate. Putem face până la 90 de analize dintr-un singur tub. Odată ce proba intră în laborator și este introdus în aparat, acesta citește, comunică cu sistemul informatic care îi spune ce are de făcut și începe procesarea. Biochimia este gata in 8 minute, față de 15 minute de câte era nevoie anterior. La imunologie, în 22 minute avem rezultate pentru care anterior aveam nevoie de mai mult de o oră. La hematologie, avem cel mai performant tip de aparat care există în lume și care oferă imagini spectaculoase pe grupe de populații celulare. Primim foarte multe indicii și imagini, care permit un diagnostic și un tratament cât mai potrivit. De trei ori a scăzut timpul de așteptare al rezultatelor. Colegii după ce încarcă aparatul, se mută la calculator pentru că încep să vină rezultate care trebuie validate.

Unde sunt oamenii în acest proces?

Aparatele fără oameni nu înseamnă mare lucru. Oamenii sunt, după părerea mea, principala avuție, aparatele se schimbă, dar oamenii trebuie să le gestioneze și să verifice. Chiar dacă Atellica este primul aparat de acest gen din Moldova, este verificat de specialiștii noștri pe trei nivele de control în fiecare zi. Toate teste sunt verificate și validate de oameni. Este extraordinar să-mi văd colegii evoluând atunci când primesc responsabilități directe și au curaj să-și asume ceia ce fac. Colegii mei sunt dornici și bucuroși să lucreze cu tehnologii de înaltă clasă, dar tehnologia nu este stăpânul nostru, este o modalitate de a lucra și o modalitate de a eficientiza forța de muncă.

Erorile umane sunt posibile în actualele condiții?

Nu începe lucrul până nu verificăm că totul este bine calibrat și lucrează impecabil. Ne-am străduit ca tot ce folosim să fie unealtă în serviciul colegilor, nu să creeze probleme. Întotdeauna ne asigurăm că tot ce facem este absolut de încredere.

Este aceasta medicina viitorului?

Tehnologiile utilizate la Medpark sunt unice în Moldova ca nivel de siguranță al datelor. Nu știm cum va fi viitorul, dar așa cum îl prefigurăm astăzi este medicina viitorului. De curând am avut reacreditarea națională și Joint Commission International, laboratorul nu a avut o singură observație și a fost remarcată dotarea excelentă a laboratorului pe care nu a mai văzut-o în alte spitale. Ne pregătim pentru acreditare pe ISO și vom extinde serviciile noastre pe noi compartimente de microbiologie, biologie moleculară și histopatologie. Eu am început de la tehnici manuale și am ajuns la lucruri fascinante. Este cum aș compara mersul pe jos cu nava cosmică.

Iuliana Bordeianu

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone