Interviu cu Serghei Mîrza, arhitect, fondator al biroului de arhitectură LH47 ARCH. Rubrica "Arhitectură și design" este susținută de Alukönigstahl, reprezentantul oficial Schüco în Republica Moldova.
Serghei, bună ziua. Recent am realizat un interviu pentru Alukönigstahl și am convenit ca atunci când vor fi implicați în proiecte unice, îmi vor spune, astfel încât să pot realiza un material interesant. Și de data aceasta m-au sfătuit să fac materialul cu tine. Cred că poți ghici cu ușurință despre ce obiectiv este vorba...
Hobbit House?
Bineînțeles. Noi doi am vorbit recent despre aceast proiect, dar nu în ceea ce privește sistemul de ferestre și uși. Pentru început, hai să vorbim despre proiectul în sine.
Este un proiect unic pentru Moldova - o casă care este amplasată în întregime într-o colină. Diferența de altitudine creează impresia unui basm. Mergând cu mașina, crezi că te apropii de o colină în adevăratul sens al cuvântului, dacă nu ești avertizat, nu vei intui niciodată că te apropii de o casă cochetă și confortabilă. Abia când o ocolești, vezi imediat niște ferestre panoramice uriașe, un adevărat perete de sticlă, prin care poți arunca o privire și în interiorul casei. Imaginați-vă o astfel de priveliște pe timp de noapte. Este ușor să crezi într-un basm viu, cu hobbiți și vrăjitori.
Dar înțeleg că, pe parcursul procesului de proiectare, dorințele clientului s-au schimbat?
Da. În acest spațiu a început să se creeze un resort balnear unic, s-a decis să fie transformată clădirea rezidențială într-o baie japoneză subterană.
După părerea mea, din punct de vedere tehnic, devine și mai dificil.
Sarcina a fost într-adevăr ieșită din comun, deoarece s-a decis să se construiască o casă complet "pasivă", cu coeficienți de izolare termică maximi. Trebuia să evităm cu orice preț pierderile de căldură. Iar problema cea mai dificilă a fost legată de „peretele de sticlă”.
Există multe pierderi de căldură prin sticlă?
Nu atât de mult prin sticlă, cât prin cadru (ramă). Trebuia să realizăm uși glisante pe un plan de trei pe doisprezece metri. In prima fază au fost analizate alte profile, dar nu ofereau izolația termică necesară.
Și apoi a apărut Schüco?
Ne-a sugerat-o antreprenorul nostru. Și s-a dovedit că exista mai multe soluții. Am ales să se instaleze uși glisante Schüco ASE 80.HI, ferestre Schüco AWS 75.SI+ și pereți cortină Schüco FWS 50.SI. În plus, consultanții de la Alukönigstahl au fost, de asemenea, implicați în calcule și au oferit asistență extrem de competentă și profesională. Ca urmare, suprafața de aproape 40 de metri pătrați a fost împărțită în doar patru părți. Dacă doriți să aveți acces la exterior, aveți o intrare largă de șase metri, iar dacă toate ușile sunt închise, aveți în față un perete imens de sticlă.
Nu toată lumea ar fi văzut casa Hobbitului, dar baia, din câte înțeleg, va fi o locație publică?
Da. Prin urmare, până la sfârșitul verii, oricine va putea să o viziteze. Și să vadă cu ochii lor soluțiile noastre arhitecturale.
Nu este singura dată când ați apelat la soluțiile Schüco?
Îmi place să colaborez cu cei de la Alukönigstahl, care sunt experți în sistemele Schüco. Sunt foarte orientați spre client. Și față de clientul final, precum și față de arhitect. Tocmai finalizam un complex de townhouse-uri în zona Ciocîrliei și acolo au fost cerințe similare Casei Hobbit. Trebuia să găsim un profil pentru uși și ferestre care să asigure o pierdere minimă de căldură. Din nou, soluția a venit din partea sistemelor Schüco. Având în vedere că prețul nu era nesemnificativ, s-au găsit soluții reciproc avantajoase.
Calitate și preț? Aceștia sunt cei doi factori principali pentru care, în calitate de arhitect, ați alege Schüco?
Și pentru tehnologia avansată. În urmă cu o lună, în aprilie, München a găzduit una din cele mai mari expoziții din lume - BAU 2023, dedicată industriei construcțiilor și arhitecturii. Cei de la Alukönigstahl au aranjat ca un grup de arhitecți moldoveni să viziteze expoziția. Nu voi intra în detalii despre întreaga experiență de la toate 3 standuri: Schüco, Jansen și Warema, deoarece ar necesita un interviu separat. Dar vă asigur că a fost cu adevărat impresionant.
Nu exagerați? Fără îndoială, Schüco oferă soluții de înaltă tehnologie, dar un profil este totuși doar un profil, chiar dacă are cele mai bune caracteristici...
Dacă ați fi văzut o ușă de 4 x 4 metri care se deschide prin simpla atingere a unui buton, ați fi fost, de asemenea, impresionați. Iar Schüco nu oferă doar profile. Aș spune că face cu adevărat ca această lumea să devină mai confortabilă. Sistemele de ventilație, umbrire - toate acestea sunt oferite de Schüco ca soluții complete. Mai mult, la acest târg, Schüco a propus o soluție la care cu siguranță nu ne așteptam.
Care este aceasta?
Opțiunea fațadei verzi. O adevărată amenajare peisagistică a pereților exteriori. Plante care cresc direct pe perete. Din nou, o soluție completă. De la modul în care este fixată verdeața, până la irigarea și intreținerea plantelor în sine.
Într-adevăr, oamenii manifestă o tot mai mare preocupare și dorință de a proteja mediul înconjurător. Să vedem cine va fi primul arhitect care va crea un perete verde Schüco în Moldova.
Fațada Schüco AF UDC 80 Green – Aspect, protecție termică și umbrire datorită plantelor
Fațada Schüco AF UDC 80 Green face parte din gama de sisteme certificate Cradle-to-Cradle. Utilizarea elementelor verzi se poate face specific fiecărui proiect și oferă varietate mare de design cu diferite plante și tipuri de construcții. Fațada Schüco AF UDC 80 Green are un efect pozitiv asupra mediului și asupra calității vieții în orașe, prin producerea de oxigen vital și prin reducerea temperaturii în interiorul orașului.
Mai multe despre beneficiile sistemului le poți descoperi pe site: alukoenigstahl.md