ro
ru en
31 decembrie 2021
Stelian Manic. Atragerea investițiilor este elementul cheie pentru dezvoltarea Moldovei

Un interviu cu Stelian Manic, directorul general al Agenției de Investiții „Invest Moldova”.

#INTERVIUL

Bună ziua, Stelian. Subiectul interviului nostru este limpede – acum două luni ați preluat funcția de director general al Agenției de Investiții „Invest Moldova” – și este foarte curios să aflăm planurile dumneavoastră. Cu toate acestea, prima mea întrebare nu vizează Agenția. Sunteți prima persoană din ultimii zece ani cu care îl am drept prieten comun pe Eugene Maslov (pe rețelele de socializare). La începutul anilor 2000, Eugene era larg cunoscut pe piața de publicitate, însă, ulterior, a emigrat în Australia. Se pare că dumneavoastră l-ați cunoscut deja în Australia?

Exact, am locuit în Australia șapte ani, unde l-am și cunoscut.

Foarte curios. Australia este o țară destul de exotică pentru moldoveni. Cum s-a întâmplat să ajungeți acolo?

Nu a fost deloc din întâmplare. Eliberarea vizei, susținerea examenului de limbă (căci m-am mutat în calitate de profesor, iar cerințele erau foarte înalte) - toate au durat mai mult de doi ani. Îmi amintesc data de trei februarie 2008, când eu, împreună cu familia mea, am coborât din avion pe aeroportul din Australia. În acel an, iarna în Moldova a fost foarte friguroasă, cu temperaturi de până la - 30 de grade noaptea, în timp ce în Australia era plină vară cu temperaturi de +48 de grade Celsius. Diferența de temperatură a fost impresionantă – aproape 80 de grade.

Ați spus că v-ați mutat în calitate de profesor…?

Întocmai. Înainte de Australia, am avut o experiență didactică la ULIM și o bursă de cercetare la Universitatea din Washington. În Australia am predat micro și macroeconomie, analiză economică, iar, mai târziu, am ținut un curs de masterat.

Ați locuit șapte ani în Australia, având un post universitar și totuși ați revenit în Moldova?

În Australia a fost bine, dar am tot așteptat momentul când mă voi simți acolo mai bine ca acasă și voi uita de Moldova. După șapte ani, atât mie, cât și soției mele, ne era dor de casă. Așa că ne-am întors. Toată lumea m-a avertizat că după șapte ani de absență, voi avea un șoc cultural, dar nu a fost niciun șoc – acasă rămâne a fi acasă.

La revenire, v-ați întors la catedră?

Da, predau la Universitatea Americană din Moldova. Este singura universitate din țară unde predarea se desfășoară în întregime în limba engleză.

O poveste inedită. Rămâne să întreb cum ați făcut pasul de la lector universitar la directorul Agenției de Investiții?

Poate fi considerată o chemare politică. Îmi pasă de ceea ce se întâmplă în Moldova. Încă în 2019 am candidat la funcția de primar de Codru, iar acum, când postul de director al Agenției era vacant, am avut o întrevedere cu ministrul Economiei, Sergiu Gaibu. Experiența și energia mea au fost motivul pentru care mi s-a propus să preiau conducerea agenției. Pregătirea mea academică, doctoratul și specializarea în macroeconomie, management, dezvoltare regională și marketing au jucat un rol important.

În ultimele luni am avut mai multe interviuri pe tema investițiilor străine în Moldova. Și, sincer vorbind, am fost uimit să aflu că astăzi întreprinderile cu investiții străine reprezintă 40% din PIB-ul Moldovei.

Vă voi spune chiar mai mult. Nicio țară din lume, chiar și una atât de dezvoltată precum SUA, nu se poate dezvolta cu succes exclusiv pe baza resurselor proprii. Experiența țărilor din Europa de Est arată că au prosperat mai mult acele state care au luat în serios activitatea Agențiilor de Investiții Străine, căci acestea reprezintă un element cheie în dezvoltarea unui stat. China a demonstrat ce înseamnă atragerea competentă a investițiilor străine - amintiți-vă care era situația în anii 1970. Sau, ca să nu mergem prea departe, să luăm exemplul Irlandei. Odinioară era una dintre cele mai sărace țări europene, din care oamenii plecau masiv în căutarea unui loc de muncă, iar, în prezent, a depășit Elveția în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor. Așadar, dacă doriți să aflați care este atitudinea guvernului unei țări față de prosperitate, uitați-vă la modul în care guvernul lucrează cu o agenție ca a noastră.

Apropo, plănuiți și o reorganizare a Agenției?

Categoric. Spre exemplu, în Albania, o țară comparabilă cu Moldova, în departamentul de atragere a investițiilor lucrează patruzeci de persoane. Pe când în Moldova avem unul singur!

Comparația nu ne avantajează deloc...

Prin urmare, când vom încheia reorganizarea, vom desemna câte un specialist aparte responsabil pentru atragerea investițiilor într-un domeniu distinct - de la farmaceutică și IT până la industria componentelor auto, care se dezvoltă deja în Moldova. Acești specialiști vor fi, de asemenea, responsabili pentru promovarea exporturilor în sectoarele lor, deoarece exporturile nu pot avansa fără o înțelegere profundă a sectorului.

Sunteți la conducerea Agenției de numai două luni. Este o perioadă foarte scurtă. Cu toate acestea, care este tendința în atragerea investițiilor pe parcursul acestei perioade?

Există o dinamică pozitivă. Un investitor român a cumpărat un teren în Strășeni și intenționează să investească 14-15 milioane de euro în construcția unei fabrici de metale cu 250 de locuri de muncă.

Pentru reciclarea metalor?

Exact. În prezent, prelucrăm cantități mari de metal la Rîbnița și exportăm metal în Turcia. Țara are suficiente resurse de metal pentru prelucrare. Iar cea mai mare parte a producției noii uzine va fi exportată, astfel încât Moldova va obține încă o sursă de venituri din export, cu o marjă suplimentară pentru procesarea produselor primare. Negocierile cu acest investitor au fost purtate încă înainte de numirea mea la agenție, de aceea a fost o pură coincideță că prim-ministrul a semnat ordinul meu de numire în ziua în care a fost cumpărat terenul din Strășeni.

Totuși, agenția nu are doar sarcina de a atrage investiții, căci există și alte domenii la fel de importante...

Bineînțeles. Domeniul exportului sau a promovării brandului de țară sunt complementare. Mandatele noastre includ nu numai sarcina de a atrage investiții, ci și de a le proteja și susține. Acum, de pildă, avem de a face cu două cazuri de reinvestire a 8 și 50 de milioane de euro din partea unor investitori care activează deja în Moldova. Însă, această sumă de reinvestiții trebuie să treacă prin obstacolele birocratice care împiedică punerea lor în aplicare.

Ce este prioritar pentru dumneavoastră?

Trebuie să restabilim încrederea investitorilor în această țară. Ultimii ani nu au fost tocmai buni pentru Moldova, iar atitudinea față de investițiile în țară este precaută. Totuși, vectorul intereselor s-a schimbat. Judec după întâlnirile mele personale, inclusiv cu ambasadorii țărilor acreditate în Moldova. Constat că au receptat bine sarcina de a oferi comunității de afaceri din țările lor informații detaliate cu privire la posibilitatea de a investi din nou în Moldova. Iar aici convorbirile personale capătă o importanță uriașă. Nu trebuie subestimat impactul pe care îl poate avea chiar și un singur angajat de înaltă calificare al agenției asupra fluxului de investiții străine. În comunicarea cu noi, investitorii își formează prima impresie despre climatul și atitudinea față de investițiile străine în Moldova. Astfel, putem considera că Agenția de Investiții se află în prima linie într-un aspect vital al dezvoltării economice a Republicii Moldova - atragerea investițiilor. 

Pavel Zingan

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone