Interviul cu Vlad Musteață, proprietarul Proimobil.md și North Bucharest Investments
Bună ziua, Vlad. Am realizat împreună cu tine multe interviuri "situaționale", dar acest interviu are un alt scop - să te prezinte concis, precum și companiile tale din Moldova și România. Ești pregătit?
Da, sunt pregătit.
Când ai fondat agenția ta imobiliară în Moldova?
Proimobil.md a fost creat acum 12 ani, în 2011.
Dar North Bucharest Investments?
Compania din București am înregistrat-o în 2017.
Datorită echipei pe care ai creat-o, Proimobil.md a devenit liderul incontestabil pe piața imobiliară din Moldova. Care este echipa din Chișinău la momentul actual?
Dispunem de o echipă formată din patruzeci de membri, iar alături de aceasta am construit o rețea de parteneriate solide cu peste 300 de agenți independenți. Aceasta ne conferă posibilitatea de a monitoriza și controla informațional majoritatea obiectelor și tranzacțiilor promițătoare de pe piața imobiliară moldovenească."
Când Proimobil.md a devenit nu doar o agenție imobiliară, dar și o „agenție pentru investitori”? Care parte din portofoliul companiei reprezintă tranzacțiile obișnuite de cumpărare-vânzare și cele în interesul investitorilor?
Începând din 2019, la Chișinău a început să se manifeste o creștere a numărului de clienți interesați de realizarea tranzacțiilor de investiții. Aceștia se orientau, în special, către investițiile în apartamentele din imobilele noi, aflate în fazele incipiente de construcție, cu intenția de a revinde proprietățile în momentul în care acestea erau finalizate sau chiar înainte de finalizarea lor."
Pe piața moldovenească, Proimobil.md s-a distins ca un pionier în ceea ce privește acest tip de investiții?
Aceasta nu este o tendință unică la nivel mondial, că în perioada de construcție a marilor complexe rezidențiale, prețul pe metru pătrat de imobiliare crește pe măsură ce obiectul se apropie de finalizare. Aceasta este o caracteristică a piețelor din Turcia, Ucraina, Dubai, Moldova, România și mai puțin pentru țările din Europa de Vest. În Moldova, această tendință a fost amplificată de faptul că nu am avut cazuri în care construcția dezvoltatorilor de renume să fie stopată. Toate proiectele au fost finalizate în termenele planificate, ceea ce a încurajat doar mai mult investitorii, transformând investițiile în proiecte noi într-o afacere profitabilă. De altfel, tendințe similare pot fi observate și în România, mai ales în ceea ce privește noile complexe din sectorul 1 al Bucureștiului, zonă de specializare pentru North Bucharest Investments.
Aș vrea să revin cu întrebări despre România puțin mai târziu, dar haide să finalizăm subiectul privind Moldova în acest moment. Aș fi interesat să aflu cine sunt cei mai importanți parteneri ai voștri în ceea ce privește dezvoltatorii imobiliari?
Am colaborat cu toate companiile mari din capitală. Dansicons, Eldorado Terra, Oasis, City Gardens, Lagmar, Pamir Construct. Pe parcursul anilor, am stabilit relații de încredere care facilitează cooperarea și o fac eficientă pentru ambele părți. Cu toate acestea, succesul companiei se datorează nu doar parteneriatelor noastre, ci și echipei noastre. Avem o multitudine de agenți cu o vastă experiență în vânzarea de proprietăți imobiliare de lux și locuințe noi de clasă economică, atât în Chișinău cât și în suburbii. De fapt, ne comportăm ca un supermarket imobiliar. Într-un singur birou, veți putea găsi cel mai competent specialist în domeniul care vă interesează cel mai mult.
Ultima întrebare legată de Chișinău, pe care nu aș dori să o trec cu vederea, este despre caritate...
Prefer să nu discut prea mult despre acțiunile caritabile pe care le întreprindem, lăsând faptele noastre să vorbească în locul nostru. Totuși, ne-am orientat asupra unei direcții specifice în caritate - de a ajuta copiii provenind din familii defavorizate și vulnerabile social. Ce mă încântă cu adevărat este că aceste inițiative suscită interesul întregii noastre echipe, nimeni nu rămâne indiferent.
Acum, să vorbim despre România. Cum a decurs intrarea pe piața românească?
La început, am venit singur la București și am analizat piața imobiliară timp de câteva luni. Am studiat toate zonele orașului, dar m-a interesat și mi-a plăcut cel mai mult partea de nord a capitalei. Zona lacului Herăstrău, Floreasca. Perspectiva acestei zone este imediat aparentă. Găzduiește numeroase parcuri, o multitudine de clădiri de birouri moderne și o mare comunitate de expați care au optat pentru București ca locuință. De fapt, pare un oraș în interiorul unui oraș. Prin urmare, am hotărât că în România, specializarea noastră va fi concentrată exact pe această zonă. Nu am regretat această decizie. În prezent, ne înregistrăm o creștere solidă și ambiția mea este ca North Bucharest Investments să devină agenția imobiliară de top din sectorul 1.
În București accentul este pus pe "imobiliarele de investiții"?
Prioritatea noastră sunt acestea. Avem parteneriate cu dezvoltatorii de top, verificați și de încredere. Pentru clienții noștri, selectăm oportunități de investiții care în prezent pot genera un randament de până la 12% pe an, poziționând astfel piața imobiliară românească printre cele mai promițătoare din lume din punct de vedere al rentabilității.
Cine sunt clienții voștri?
În prezent, observăm un interes crescut din partea investitorilor ucraineni în ceea ce privește piața imobiliară din România. Ei au experimentat deja piețele din Cipru și Turcia, însă au recunoscut acum că România nu reprezintă doar o piață europeană în proximitatea Ucrainei, ci și o piață cu o rată de rentabilitate extrem de atractivă. În plus față de ucraineni, investitorii israelieni au revenit recent în forță. Deși au luat o pauză când conflictul din Ucraina a izbucnit, acum sunt din nou activi pe piața românească. Nu în ultimul rând, menționez și comunitatea italiană. Grație cunoștințelor mele de limbă italiană, am reușit să colaborez eficient cu diaspora italiană din București. Este încurajator faptul că numărul investitorilor români care se adresează companiei noastre este în creștere, ceea ce validază direcția pe care am ales-o pentru dezvoltarea companiei.
Planuri pentru anul 2023?
Anticipăm ca anul 2023 să marcheze trecerea de la criza generată de debutul conflictului la o etapă de reînnoire și creștere. În Moldova, această direcție de evoluție va fi garantată de orientarea noastră spre Europa, un fapt validat de interesul manifestat de liderii europeni pentru Moldova: un forum european programat pentru iunie în Moldova, excepțional prin nivelul de reprezentativitate, este cel mai clar semnal în acest sens. Așadar, în Moldova ne propunem să consolidăm pozițiile dominante pe piață. În privința României, ne vom focaliza pe Sectorul 1 din București, deoarece dimensiunea acestuia se compară cu 20 de piețe moldovenești. În România, obiectivul nostru este să devenim cea mai importantă companie în partea de nord a Bucureștiului.