ro
ru en
24 septembrie 2021
Igor Ștefaneț. Bilanțul primului Real Estate Forum în Moldova.
Un interviu cu Igor Ștefaneț, Directorul Departamentului de Atragere și Protejare a Investițiilor, din cadrul Agenției de Investiții „Invest Moldova”, despre prima ediție a REF Moldova (REF - Real Estate Forum), organizată la începutul lunii septembrie.

Bună ziua, Igor. La începutul lunii septembrie în Moldova a avut loc, în premieră, un Forum internațional de două zile, dedicat sectorului imobiliar. Fără nicio exagerare, a fost primul eveniment de o asemenea amploare și cu o asemenea orientare din întreaga istorie a țării, fiind organizat la inițiativa Agenției de Investiții „Invest Moldova”. De ce ați ales sectorul imobiliar pentru un prim eveniment internațional de afaceri?

Au intervenit mai mulți factori… Iar, de această dată, pandemia a avut un impact pozitiv.

Care este acesta?

Având în vedere că multe întreprinderi au început să activeze online, spre sfârșitul primului an al pandemiei, a crescut semnificativ interesul la nivel mondial, dar și în Moldova, pentru identificarea și construirea unor centre logistice mari care să satisfacă nevoile comerțului în noile condiții. Deși pandemia nu va dura la nesfârșit și limitările vieții sociale vor fi, mai devreme sau mai târziu, eliminate, impulsul de a transfera viața în mediul online a fost deja dat și este puțin probabil ca această tendință să se anuleze.

Și când a devenit această tendință sesizabilă în Moldova?

Conform observațiilor mele, din această primăvară. În aprilie am fost contactați de mai mulți investitori străini care căutau spații industriale de până la 20.000 de metri pătrați. Nu era vorba de companii de construcții, ci de companii de producție sau de logistică care erau gata să înceapă o afacere dacă aveau condițiile potrivite, inclusiv spații adecvate pentru activități de producție sau de depozitare.

Cu toate acestea, agenda REF nu a vizat numai bunuri imobiliare "logistice"?

Nu, solicitările nu se reduc doar la logistică și producție. Am fost contactați de către niște investitori din sectorul IT care căutau un birou de clasă A, cu condiția să poată găzdui, într-un spațiu deschis, până la 500 de persoane. La Chișinău avem un Digital Park, unde, de altfel, a avut loc și Forumul, însă nici acesta nu a putut satisface o astfel de cerere. Deși Chișinăul este un loc excelent pentru industria MICE[1], numărul hotelurilor din capitală este mai mic decât în județul Iași din România. Iar dată fiind poziția geografică a Moldovei, noi, ca țară, suntem atractivi pentru turismul de afaceri din Rusia, Ucraina sau Turcia, precum și pentru țările din Europa de Est și de Vest. Suntem atractivi, dar nu avem potențialul necesar în ceea ce privește hotelurile și facilitățile pentru conferințe.

Așadar, inițiativa de a organiza un forum imobiliar aparține Agenției?

Într-adevăr. În ciuda tuturor riscurilor asociate cu pandemia, am decis că a venit timpul pentru un astfel de Forum. Au fost realizate numeroase lucrări pregătitoare, atât cu participanții străini, cât și cu actorii de pe piața locală. După cum s-a dovedit, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din regiunea noastră sunt belgienii. Aceștia cooperează în mod activ cu liderii în construcția de centre de afaceri high-tech din Europa, precum CTP și VDP. Astfel, Camerele de Comerț din Belgia, Luxemburg, România și Republica Moldova au fost de mare ajutor în organizarea Forumului. Prin urmare, 10 companii internaționale au fost prezente "fizic" la Forum. În ceea ce privește jucătorii moldoveni de pe piața imobiliară, au fost prezenți "oameni de vârf" din toate sectoarele, de la constructori la agenții imobiliari. În plus, ne-a ajutat și internetul. Potrivit statisticilor privesc.eu, la transmisia online a Forumului au participat peste 40.000 de persoane. Importanța Forumului pentru Republica Moldova a fost subliniată și de participarea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Economiei și Primăriei Chișinău.

Cine au fost speakeri și ce subiecte au fost abordate în cadrul Forumului?

Sunt mândru că la acest Forum au luat cuvântul reprezentanți ai unor companii internaționale precum Colliers, o companie canadiană de servicii imobiliare și de gestionare a investițiilor cu aproximativ 15.000 de angajați în peste 400 de birouri din 68 de țări. Un reprezentant al Accor, cel mai mare operator hotelier internațional, a ținut, de asemenea, un discurs. Accor are în prezent peste 5.000 de hoteluri și 10.000 de restaurante, cafenele și baruri în 110 țări. A fost prezent și un reprezentant al Marriot, un director regional din Rusia. Așadar, nivelul internațional al Forumului nu se rezumă doar la vorbe fără fond. Liderii industriei sunt interesați de Moldova. Până la urmă, piețe ca a noastră sunt cele care înregistrează cele mai mari rate de creștere, având în vedere potențialul pe care piața imobiliară din Moldova încă nu l-a atins.

Și care au fost subiectele discursurilor?

De la prezentarea Moldovei ca o piață imobiliară promițătoare până la discuții pe subiecte specifice industriei - zone economice libere, parcuri industriale, afaceri hoteliere. Cu toate acestea, accentul nu a fost pus pe sectorul rezidențial, ci pe sectorul imobiliar industrial ca motor al creșterii. Acestea includ facilități logistice moderne.

Sincer vorbind, îmi pare rău că formatul interviului nu ne permite să enumerăm toți vorbitorii, dar putem oferi un link către agenda Forumului pentru cei interesați să parcurgă subiectele abordate de speakeri. Până și titlurile pot spune multe unui profesionist.

Bineînțeles că putem atașa linkul.

La finalul interviului voi adresa o întrebare trivială. Poate deveni REF Moldova un Forum anual?

Nu doar că poate, dar și trebuie să devină. Conform practicii evenimentelor internaționale de afaceri, primul Forum pune piatra de temelie și marchează poziționarea Formului. Jucătorii serioși de pe piață sunt atenți la detalii și decid dacă merită să participe la un astfel de Forum în anii următori. Acesta este exact tipul de "direcționare" a intereselor care a avut loc anul acesta.

Și cum evaluați rezultatele? Sunt sigur că ați urmărit discuțiile nu doar de la tribuna Forumului…

Sunt convins că necesitatea unui Forum imobiliar anual pentru Moldova nu mai trebuie să fie demonstrată. Țara noastră are un bun potențial de creștere, iar poziția sa geografică este excepțională - o oră sau două de zbor până la Istanbul, Moscova, Kiev sau Viena. De ce să nu creăm în Moldova un hub logistic regional pentru comerțul online? Până la urmă, terenurile și serviciile de construcții sunt mai ieftine în Moldova decât în țările vecine...

Așadar, nu mă îndoiesc că la Forumul de anul viitor investitorii nu vor mai veni doar să cerceteze piața, dar să și facă afaceri și investiții. 


[1] Industria de MICE este o industrie de servicii care combină comerțul, transportul, finanțele, și călătoriile.

Pavel Zingan

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone