ro
ru en
13 decembrie 2021
Nicu Știrbeț. Eco-Village Văleni – un ecosistem touristic din sudul Moldovei

Un interviu cu Nicu Știrbeț, specialist în supraveghere bancară, fondator al Eco-Village Văleni. Rubrica Startup City Cahul, susținută de ATIC

#INTRO

Acest interviu necesită o scurtă prefață. În cadrul sprijinului mediatic realizat pentru proiectul Startup City Cahul, voi scrie, în anul care vine, un interviu pe lună cu un membru al diasporei – cineva originar din Cahul sau din sudul Moldovei.

Tocmai când începusem să strâng informații despre eroi, am primit un link către un interviu din Forbes România, 30 under 30, despre tineri antreprenori promițători. Interviul a fost realizat cu Nicu Știrbăț. Nicu a părăsit Moldova cu mult timp în urmă, iar la momentul acordării interviului lucra în calitate de analist de supraveghere bancară la Banca Centrală Europeană (BCE) din Frankfurt, ocupându-se de supravegherea celor mai mari bănci din UE. Totodată, a investit fondurile pe care le avea la dispoziție în realizarea unei atracții turistice deosebite în satul său natal (Nicu s-a născut la Văleni) - Eco-Village Văleni.

Cum puteam să nu-l găsesc pe Nicu și să nu-i cer un interviu?

#INTERVIUL

Nicu, bună ziua. Înțeleg că ați plecat demult din Moldova? Pentru studii?

Da, în ultimii zece ani am locuit în șase sau șapte țări europene. Am studiat în Scoția și în Austria, fiind licențiat la Universitatea din Aberdeen din Scoția și la Universitatea de Economie din Viena.

Mai lucrați în continuare la Frankfurt?

Nu. Acum m-am mutat mai aproape de casă, la București, unde lucrez pentru Banca Centrală a României, ca expert al Băncii Europene. Supervizez digitalizarea și formarea profesională.

Cu toate acestea, munca în țările europene nu v-a împiedicat să începeți o afacere în domeniul turismului în Moldova?

După absolvire, am continuat să fac stagii de practică, să particip la diverse cursuri, iar la un moment dat mi-am dat seama de potențialul turistic pe care îl prezintă regiunea unică din Moldova în care m-am născut – satul Văleni. Lunca Prutului, Lacul Beleu, natura frumoasă, bucătăria locală autentică, vinurile moldovenești și spiritul satelor moldovenești, meșterii populari și folclorul asigură o alură specială locului.

Cum ați decis să faceți afaceri în Moldova la distanță?

Este o afacere de familie. Am înființat Eco-Village Văleni în 2014, în care am investit bani din bursă și apoi din salariu. Dezvoltarea ecoturismului a fost subiectul tezei mele de licență. Conceptul s-a bazat pe ideea unui muzeu tradițional, a unor apartamente ecologice, a unui restaurant și a unei mici crame. Toate acestea urmau să fie combinate cu târguri ale meșteșugarilor locali. Modelul de afaceri presupunea colaborarea cu grupuri mari de turiști străini pentru care a fost creat un program cultural special de vizitare a Eco-Village Văleni.

Și a funcționat ideea?

Chiar foarte bine - Eco-Village Văleni a devenit o destinație atractivă pentru turiștii din Austria, Germania și Olanda (vizitată de peste o mie de turiști pe an). A fost creat un program special pentru grupuri mari de turiști, menit să angajeze toți vizitatorii într-un timp scurt.

Îmi imaginez ce lovitură a dat pandemia proiectului când fluxul de turiști s-a oprit complet...

Într-adevăr, a fost un mare calvar. Totuși, fiecare nor are o căptușeală de argint. Mai devreme sau mai târziu, pandemia se va încheia și fluxul de turiști străini se va relua. În acești doi ani, am testat cel de-al doilea model de afaceri – cel de a face Eco-Village Văleni atractivă pentru turismul local.

Nu cred că în Moldova există grupuri de 100 de persoane pentru turism domestic, nu-i așa?

Aveți dreptate. De regulă, vin grupuri foarte mici sau cupluri. Prin urmare, pachetul turistic a trebuit să fie modificat și el, pentru a fi extins de la câteva ore la câteva zile. Am construit și am deschis patru case ecologice, create în stil tradițional, din stuf, lut și paie. Acestea pot găzdui câte 24 de persoane. Acum ne axăm și mai mult pe vinificație. Corbu Winery a devenit deja o cramă bine cunoscută în regiune, a cărei vizită este în sine atractivă și pentru turiștii locali. M-am bucurat sincer că, de-a lungul anilor, Eco-Village Văleni a fost descoperită și de turiștii din Cahul, de care nu ne bucuram până de curând. Este minunat să poți revela regiunea natală pentru compatrioți într-un mod total inedit. În plus, numărul turiștilor din România este în creștere. La urma urmei, suntem foarte aproape de România, la doar 250 km de București și la 35 km de Galați.

Credeți că Eco-Village Văleni ar putea fi un exemplu pentru dezvoltarea unor afaceri similare în alte regiuni ale Moldovei.

Sunt mereu bucuros să împărtășesc din propria experiență. Totodată, aș vrea să remarc faptul că înființarea unei afaceri în domeniul turismului ar trebui să fie precedată de o analiză aprofundată a particularităților fiecărei regiuni. Este necesar să se ia în considerare ce meșteșuguri există în regiune, ce tradiții, ce festivaluri sunt organizate. O bună destinație turistică nu se rezumă la un hotel sau un restaurant, ci reprezintă un ecosistem bine gândit care îl poate transpune pe vizitator într-o altă lume. Din fericire, regiunile Moldovei au suficient potențial în acest sens.

Nicu, în încheiere, aș vrea să discutăm și subiecte care nu privesc turismul. Ați menționat digitalizarea ca fiind una dintre activitățile dumneavoastră principale. Cât de important credeți că este pentru Moldova și pentru regiunea de sud să dezvolte procesele de digitalizare și industria IT?

Văd trei direcții strategice de dezvoltare pentru Moldova - vinificația, turismul și sectorul IT. Este necesar să fie create condiții atractive pentru companiile IT internaționale pentru a le atrage spre Moldova, întrucât cultura muncii lor va da un impuls serios creșterii calității resurselor umane în Moldova. Nu trebuie să mergem prea departe pentru a oferi un exemplu. România, vecina noastră, a devenit acum un lider european în domeniul securității cibernetice. Centrul European de Securitate Cibernetică a fost deschis în România, la București. Astfel, Moldova are nevoie de mai multă integrare pe piața europeană, de legături umane mai strânse cu Europa. Și, apropo, turismul regional nu face decât să stimuleze aceste procese.

Partenerul #ADV al coloanei - ATIC

Echipa EU4Moldova: Startup City Cahul va organiza la 15 decembrie, la ora 10:30, Tech Coffee din luna decembrie.

Tech Coffee este un eveniment care consolidează comunitatea tehnologică din regiune prin evenimente de networking, schimb de opinii și experiențe pentru a iniția o cooperare locală între persoanele interesate de acest domeniu.

Evenimentul își propune să discute subiecte de interes public, oportunități și să identifice potențiali membri ai comunității tehnologice.

În cadrul celor 6 ediții ale evenimentului, care a avut loc la Cahul, s-a discutat despre oportunitățile oferite de comunitatea tehnologică, despre potențialul de dezvoltare a turismului și digitalizare în regiunea de sud a țării, despre ce este un start-up și cum să îl dezvolți, despre portofoliul online Paynet, cum să îl folosești și care sunt beneficiile utilizării instrumentelor de plată.

În cadrul ultimei ediții din 24 noiembrie am discutat despre competențele digitale necesare pe piața muncii, despre materiile STEM și IT predate elevilor și cursanților, precum și despre problemele cu care se confruntă profesorii care predau disciplinele IT și despre necesitatea unor programe educaționale pentru regiunea Cahul.

Pentru a primi informații despre alte evenimente organizate de echipa EU4Moldova: Startup City Cahul și pentru a deveni membru al comunității tehnologice din Cahul, vă puteți înregistra completând următorul formular.

Pavel Zingan

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone