ro
ru en
27 decembrie 2021
Tudor Darie. Fagura își extinde comunitatea

Un interviu cu Tudor Darie, CEO și fondator al Fagura.

#INTERVIU

Bună, Tudor. Acum câțiva ani, în calitate de om de afaceri consacrat în domeniul mass-media, ați făcut pasul neașteptat de a fonda și conduce proiectul FinTech Fagura. Recent, ați anunțat că v-ați vândut acțiunile la Agora și că v-ați concentrat în întregime pe afacerea Fagura. Cum s-a ajuns la această schimbare de situație?

Am înființat Fagura neavând nicio experiență în domeniul financiar,drept imbold servind dificultățile pe care le aveam când trebuia să căutam împrumuturi pentru dezvoltare. În mod neașteptat, lipsa mea de experiență s-a dovedit a fi un avantaj. Am reușit să văd problema și soluția dintr-un unghi diferit de cel al băncilor sau al instituțiilor de microfinanțare. Calea pe care a urmat proiectul de-a lungul anilor a confirmat corectitudinea abordării. Astăzi, Fagura a ajuns în punctul în care mi-am dat seama că este timpul să mă concentrez pe această afacere în mod exclusiv.

Definiți Fagura pe scurt...

Fagura va deveni în cele din urmă o bancă online, unde oamenii își vor putea gestiona online întreaga viață financiară. Astăzi oferim o platformă de investiții bazată pe tehnologia de creditare p2p, unde oamenii în căutare de împrumuturi se întâlnesc la o rată mai mică decât pe piața financiară, cu investitori interesați de randamente mai stabile decât depozitele bancare.

Noi doi vorbim pe messenger. Nu vă aflați la Chișinău, ci la București. S-a lansat Fagura pe piața românească?

Da. În prezent lucrăm pentru două țări, avem două birouri, la Chișinău și la București. Sediul principal se află la Chișinău. România este puntea noastră de legătură cu țările europene și cu afacerile din Europa. Cu toate acestea, chiar și acum, orice persoană din orice țară poate investi în Fagura. Chiar și din Franța, chiar și din Spania. În prezent, avem investitori din peste 34 de țări.

De ce realizăm acest interviu? Inițiativa a fost de partea ta. Am acceptat cu mare drag, căci te cunosc de mult timp și știu cum îți cântărești mișcările. Deci, care este motivul?

Vreau să extind comunitatea Fagura.

Dorești să sporești numărul de debitori de pe platformă sau numărul de investitori?

Nu am greșit când vorbeam despre comunitatea Fagura. În domeniul financiar, încrederea este principala monedă de schimb. Construim în mod consecvent o comunitate în jurul Fagura. Puteți să o considerați drept comunitatea unei viitoare bănci digitale. Participând la platforma noastră, investitorii profită ajutând alți oameni. Totuși, am văzut de mai multe ori cum s-au inversat „rolurile”. Debitorul, după ce a achitat împrumutul, rămâne pe platformă și investește bani în ea. Pe de altă parte, investitorii pot solicita ei înșiși un împrumut. Aceasta este comunitatea Fagura.

Totuși, pentru a deveni membru al unei comunități, trebuie fie să vă decideți dacă aveți nevoie de un împrumut, fie să decideți să investiți bani în platformă. Haideți să vorbim despre logica creditării și a investițiilor în Fagura.

Vă rog.

Să începem cu investitorii. Aceștia sunt mai greu de atras, căci au nevoie de beneficii peste nivelul pieței și de un risc scăzut. Ce oferă Fagura investitorilor?

În doi ani și jumătate, randamentul investițiilor a fluctuat între 10% și 17% pe an. Nimeni nu a pierdut bani în acest timp. Deși Fagura este o platformă p2p, punem în legătură doar investitorii și creditorii, dar metodologiile noastre inteligente de scoring asigură un randament ridicat al împrumutului. De acord, nu veți obține nicăieri în prezent un randament anual de 10 % sau mai mult pentru depozitele în euro.

Înțeleg. De la ce sumă se poate investi în Fagura, pentru a încerca platforma și a înțelege cum funcționează?

25 de euro.

O sumă foarte democratică. Câți investitori are acum Fagura?

S-au înregistrat aproximativ 2.000 de persoane. În prezent, aproximativ 560 de investitori au conturi active. Mulți investitori sunt programatori, o categorie de persoane cu venituri bune, care știu să-și gestioneze banii cu competență.

Un moment bun pentru a întreba: cu câți bani operează platforma astăzi?

960.000 de euro. Considerați că este vorba de un milion de euro.

Să trecem la debitori. Există o sumă minimă de împrumut?

Da. Oferim împrumuturi de la 1.000 la 5.000 de euro pe o perioadă de până la trei ani, cu dobândă plătită lunar. Această sumă va crește în viitor.

Care este rata dobânzii?

Aceasta depinde de o serie de factori. În spatele fiecărei solicitări de împrumut se află o procedură elaborată și sofisticată de scorare prin machine learning. În câteva secunde, sistemul analizează istoricul de credit al împrumutatului, venitul declarat și o serie de alți factori și face o ofertă. Ratele împrumuturilor pot fi cuprinse între 12 și 30 de procente pe an.

Trebuie să vin la biroul dumneavoastră pentru a obține un împrumut?

Nu. Întreaga procedură se face online. Trebuie doar să vă faceți un selfie cu un buletin.

Deci acordați împrumuturi atât în Moldova, cât și în România?

În România suntem încă în proces de autorizare a licenței. Va mai dura ceva timp. Există o serie de proceduri pentru care este dificil de prevăzut cu mai multă precizie calendarul.

Ce se întâmplă dacă împrumutatul nu a rambursat împrumutul? Predați datoriile unei companii de colectare?

În primul rând, algoritmul nostru de scoring funcționează cu o eficiență de 96-97%, adică 96-97 de persoane din o sută își rambursează creditele la timp. Mai întâi de toate, avocatul nostru va lua legătura cu 3-4 persoane care nu plătesc la timp, vom discuta motivele neplății și este posibilă restructurarea datoriilor. Și doar dacă această procedură nu ne ajută, ne adresăm companiilor de colectare.

Care este profitul propriu al Fagurei?

Doi la sută din veniturile investitorilor. Prin urmare, suntem interesați în mod deosebit de stabilitatea și creșterea acestora. V-ați putea gândi că marfa noastră sunt banii, dar, de fapt, "marfa" noastră este încrederea. O afacere FinTech este o afacere bazată pe încredere. De aceea vorbeam despre consolidarea comunității Fagura. Primii investitori s-au alăturat platformei Fagura pentru că mă cunoșteau personal. Ulterior au urmat cei care au avut încredere în părerea primilor investitori și astfel a crescut treptat cercul oamenilor care au încredere în Fagura.

Cred că am acoperit cele mai importante aspecte, nu-i așa?

Aș mai adăuga un detaliu. Suntem deschiși să creștem capitalul Fagura. Există o procedură accesibilă pentru a deveni coproprietar al platformei. Mai mult de 270 de persoane au devenit recent coproprietari. S-au alăturat personalități foarte interesante - directori de bănci internaționale, experți financiari. Doi dintre ei au devenit membri ai echipei noastre - Christian Pașa, care a făcut parte din echipa Bloomberg, și Damian Nedelea, care a consolidat departamentul nostru de IT.

Tudor, vreau să te întreb în calitate de fost angajat al unei bănci devenit jurnalist: îți place trecerea de la jurnalism la businessul FinTech?

Poate că, într-o zi, mă voi întoarce la mass-media. Dar, în acest moment, Fagura este ideea cu care mă trezesc  și cu care mă duc la culcare. Avem o agendă încărcată înainte de a deveni o bancă digitală comunitară.

Fotografie: VIP Magazin

Pavel Zingan

.
Для доступа ко всем материалам проекта необходимо войти в свой аккаунт
Login in Member zone
Забыли пароль?
У вас нет доступа?
Изменение пароля
Login in Member zone