
Interviu cu Valeriu Poștaru, fondator Garmin Moldova
Valeriu, bună, mereu am crezut că brandul Garmin produce doar ceasuri sportive, în special pentru alergători. Recent, am pilotat un avion pentru prima dată și am observat că instructorul meu Nikita purta un ceas Garmin, mi-a spus că este un model destinat piloților. Așadar, Garmin nu este dedicat doar alergătorilor?
O să vă răspund mai întâi despre ceasurile pentru aviație, iar apoi voi încerca să vă ofer o perspectivă mai largă asupra Garmin. Nikita Raețchi poartă un ceas din seria specială destinată piloților, are un Garmin D2 AIR X10. Fiecare ceas Garmin oferă diverse funcționalități, însă ceasurile din seria D2 sunt concepute pentru a ajuta piloții să gestioneze jurnalul de zbor și alte înregistrări importante. Mai mult, în caz de defecțiune a echipamentului de bord, avionul poate fi pilotat folosind doar ceasul, care afișează altitudinea, viteza, coordonatele celui mai apropiat aerodrom și furnizează rapoarte detaliate despre condițiile meteorologice – aspecte esențiale în aviația ușoară.
Pot presupune, că având domenii de interes atât de diverse precum alergarea și zborul, Garmin produce ceasuri destinate mai multor activități?
Aveți dreptate. Garmin creează ceasuri dedicate pentru diveri, căpitani de bărci, jucători de golf, iubitori de drumeții, militari, atleți, triatloniști și iubitori de fitness. Uimitor, nu?
Există douăzeci și trei de modele de ceasuri, iar acest număr este în continuă schimbare. Fiecare model poate avea între două și douăzeci de variații, în funcție de dotările pe care le oferă, de materiale din care sunt executate, culoarea carcasei și a centurii, și alte funcții suplimentare.
Se pare că există peste 200 de ceasuri unice. Faptul că mă simt copleșit de varietatea produselor când vizitez showroom-ul Garmin din Chișinău este justificat. Acum înțeleg de ce spuneți că este nevoie de o privire de ansamblu. O astfel de perspectivă este esențială pentru cineva care abia face cunoștință cu brandul. Apropo, când a fost lansat Garmin pe piața din Moldova?
Garmin este pe piața din Moldova din 2006. Pe atunci, compania era cunoscută pentru sistemele sale de navigație auto, care erau printre cele mai populare produse in filiera lor.
Deci, istoria companiei Garmin nu a început cu ceasurile inteligente?
Garmin este un brand tehnologic fondat în 1989 de doi ingineri, Gary Burrell și Min Kao, numele companiei fiind un acronim provenind din combinația numelor lor. La început, Garmin producea doar echipamente GPS și primul client a fost armata SUA — dispozitivele GPS portabile fiind deosebit de apreciate în rândul militarilor. Iar primul său ceas Garmin l-a lansat în 2003, fiind modelul Forerunner 201, care deja arăta distanța parcursă, timpul și viteza de alergare, precum și consumul de calorii.
Când și care a fost primul model de ceas Garmin prezent în Moldova?
Un început fantastic, anul 2014 - fenix 3 a fost primul ceas Garmin în țară. Este ușor de memorat cînd, deoarece 2014 a coincis cu organizarea primului maraton, care în acest an aniversează 10 ani. Printre primii cu acest ceas multisport, avansat pentru acea perioada, alerga Dmitri Voloshin, promotorul maratonului și Liviu Croitoru, campion internațional la alergare. De la fenix 3 practic s-a pornit revoluția în ceasurile inteligente multisport și pentru alergare. Ceasul oferea posibilitatea de a înregistra distanța, de a trasa trasee sau de a obține informații detaliate despre starea fizică. Liviu Croitoru a fost unul dintre primii ambasadori ai brandului Garmin în Moldova, formând o întreagă generație de alergători. Datorită lui, zeci de persoane au descoperit ceasurile Garmin și le-au integrat în viața de zi cu zi. Îmi amintesc că Liviu chiar refuza să antreneze alergători care nu își monitorizau antrenamentele cu ajutorul Garmin.
Și iată, că sportul în Moldova a început să devină cu adevărat de masă...
A ieșit din sălile de sport scumpe și a cucerit străzile și parcurile, numărul alergătorilor a crescut, iar mulți dintre ei poartă un ceas Garmin la încheietură.
Când a depășit Garmin stereotipul de a fi un ceas doar pentru alergători?
Nu a fost un moment exact care să marcheze această schimbare, dar în urmă cu 5-6 ani, Garmin a cunoscut o adevărată revoluție. În 2014, nu ne-am fi putut imagina că jucătorii de golf vor folosi Garmin pentru a măsura distanța de zbor a mingii sau că vânătorii vor putea urmări nu doar locația câinilor lor, ci și să vadă dacă aceștia au luat poziția specifică de semnalizare a prăzii, la sute de metri distanță. În timp, Garmin a devenit mai mult decât un accesoriu pentru sportivi sau vânători – a devenit o alegere pentru cei care își prioritizează sănătatea, fiind folosit pentru a monitoriza starea generală de bine.
Curiozitatea este o trăsătură esențială a jurnalistului. Am realizat deja că nu putem discuta toate domeniile de utilizare ale Garmin într-un singur interviu, dar am început să joc golf și am prieteni vânători, așa că, dacă puteți, spuneți-mi măcar câteva lucruri despre ceasurile destinate acestor activități.
Vânătoarea cu câini pentru găsirea vânatului este foarte răspândită în Moldova, iar Garmin s-a impus ca lider incontestabil în acest domeniu. Dispozitivele din seria „Alpha,” compuse dintr-un navigator ce seamănă cu un telefon și o zgardă specială pentru câini, permit proprietarilor să-și urmărească câinii pe o distanță de până la 14 kilometri. Aceste navigatoare le oferă vânătorilor posibilitatea de a urmări în timp real atât deplasările lor, cât și pe cele ale câinilor. Pentru mulți, aceste dispozitive de dresaj au devenit indispensabile, mai ales că, în trecut, câinii, considerați adesea membri ai familiei, se pierdeau și nu mai puteau fi găsiți. Cu Garmin, această problemă a fost complet eliminată.
Dar în ceea ce privește golful?
Pentru jucătorii de golf, Garmin oferă produse speciale din seria Approach, cum ar fi: telemetre laser care permit măsurarea precisă a distanței până la steag, monitoare inteligente pentru golf care urmăresc eficiența jocului, senzori pentru crose care înregistrează fiecare lovitură. Și desigur ceasuri inteligente din seria Approach conțin instrumente și date necesare pentru îmbunătățirea jocului, păstrează statistici despre rundele anterioare și care includ peste 43.000 de terenuri de golf, complet color, din întreaga lume.
Ceasurile pentru golf sunt probabil cele mai scumpe din toate categoriile de ceasuri?
Nu, nu sunt. Dacă să vorbim despre ceasurile de lux de la Garmin, acesta e seria MARQ. Pentru o percepție mai ușoară putem face o comparație cu brandurile de mașini, MARQ nu sunt „Porsche,” „BMW” sau „Mercedes,” ci un „Rolls-Royce.” Cu toate acestea, ceasurile MARQ sunt extrem de funcționale — nu sunt doar accesorii de lux, ci parteneri de încredere pentru profesioniști din diverse domenii sportive și activități dinamice.
Tocmai voiam să vă întreb despre Garmin și sport...
Sportul și Garmin sunt împreună. Recent, am avut ocazia să discutăm cu frații Tarnovschi, campionii noștri la canoe, despre cum își organizează antrenamentele, și am fost surprins cât de dependentă este rutina lor de dispozitivele Garmin. Ceasurile și monitorul cardiac le permit să își măsoare cu precizie efortul fizic, să își planifice și să își urmărească progresul în detaliu, să își îmbunătățească performanțele și să gestioneze corect recuperarea. Cel mai important, îi ajută să își protejeze sănătatea pe termen lung.
La final, aș vrea să vă atrag atenția la o caracteristică importantă a ceasurilor Garmin. Deși sunt extrem de utile pentru activități precum drumeții, scufundări, navigare sau măsurarea distanței în golf, toate ceasurile Garmin urmăresc un scop comun – să îmbunătățească stilul de viață al utilizatorului.
Funcțiile de monitorizare a ritmului cardiac, a somnului, a nivelului de stres, a pregătirii fizice, a rezistenței și a recuperării după efort pot aduce o schimbare semnificativă în viața ta, odată ce începi să le folosești în mod conștient. Garmin devine un partener de nădejde, mereu alături de tine, ajutându-te să îți menții un stil de viață sănătos și echilibrat. Acesta cred că este principalul motiv pentru care merită să alegi Garmin.
Ce noutăți ne pregătește Garmin?
Modelul revoluționar Fenix 8, care a fost lansat la sfârșitul lunii august în Moldova, simultan cu premiera mondială. Despre acest model, însă, ar fi potrivit să discutăm într-un interviu dedicat.